A magyar állam 4,2 milliárd forinttal segíti a nemzetiségi pedagógusokat

A magyar állam 4,2 milliárd forinttal segíti a nemzetiségi pedagógusokat

Az idei és a jövő évi költségvetésből is mintegy 4,2 milliárd forint használható fel a nemzetiségi pedagógusok támogatására és képzésének segítésére – jelentette ki a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára hétfőn Budapesten.

 A térségben példa nélküli támogatás annál is inkább fontos, mert Magyarországon 110 ezer gyermek és diák részesül nemzetiségi oktatásban – közölte Soltész Miklós abból az alkalomból, hogy a kormány az idei tanévre is meghirdette a nemzetiségi pedagógusképzési ösztöndíjprogramot.

Elmondta: a nemzetiségek országszerte 95 intézményt tartanak fenn, amelyek döntő többsége oktatási intézmény; továbbá számos, a nemzetiségek nyelvén oktató intézmény működik állami fenntartásban is.

Kijelentette: a kormánynak az a célja, hogy a pályán tartsa a nemzetiségi pedagógusokat, és segítse a nemzetiségi óvodapedagógusok, tanítók és tanárok képzését. Ez utóbbit szolgálja az ösztöndíjprogram, amelyre a tanévben mintegy 720 millió forint áll rendelkezésre – fűzte hozzá.

Hírdetés

Azt szabják feltételként, hogy a hallgatók legalább annyi ideig dolgozzanak nemzetiségi óvónőként, tanítóként, illetve tanárként, ameddig az ösztöndíj szól – ismertette a politikus.

Ritter Imre nemzetiségi országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a 2016-ban elindított, a nemzetiségi pedagógusokat, képzésüket támogató program célja a pedagógusok pályán tartása mellett új óvodapedagógusok, tanítók és tanárok képzése, illetve a képzés színvonalának emelése.

Ez azt jelenti, hogy a 4100 nemzetiségi pedagógus 3,5 milliárd forinttal több pótlékban részesül, mint a program indulásakor, és ezt az összeget pluszforrásként kapják meg a fenntartók a költségvetésből.

Az ösztöndíjprogramban a nappali tagozatosok az első évfolyamban havi nettó 60 ezer forint ösztöndíjban részesülhetnek, a további évfolyamokban pedig 4,5-es átlag felett ez az összeg 75 ezer forintra nő – közölte.

Ritter Imre ugyanakkor a problémák között említette, hogy ma a nemzetiségi pedagógusképzés 80-85 százaléka magyar nyelven folyik, és csak 20-25 százalékban az érintett nemzetiség nyelvén. Az a céljuk, hogy néhány éven belül ez az arány megváltozzon; ehhez is jelenős költségvetési forrást biztosít az állam – tette hozzá a politikus.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »