A Magas-Tátra természeti szépségei

A Magas-Tátra természeti szépségei

A Magas-Tátra a csupán 26 km hosszú főgerincével és 32 völgyével a világ egyik legkisebb hegyóriása. Sokan szinte semmit nem tudnak a Tátra történelméről, holott Szlovákia legmagasabb hegyeinek történelme igen gazdag.

A Tátra, mint turisztikai célpont felfedezését, Laszky Albert késmárki várkapitány feleségének, Laszky Beátának köszönhetjük. A bátor nőt lenyűgözte a Tátra szépsége, ezért rögtön megérkezése után úgy döntött, hogy közelebbről is szeretné megismerni.

Hírdetés

Több városlakó kíséretében elindult a hegyekbe, és el is jutottak egészen a késmárki Zöld-tóig. Miután férje nélkül indult útnak, ami akkoriban asszonyi engedetlenségnek minősült, az haragjában a késmárki vár legmagasabb tornyába zárta. Az asszony hat hosszú évet töltött bezárva. Az új tulajdonos talált rá, aki az addigra megtébolyodott asszonyt Kassára szállíttatta, ott is halt meg a „Tátra első turistája”.

Később az embereket a gyalogtúrák bűvölték el. A túraútvonalak kiépítését elsőként a Magyarországi Kárpát Egyesület, mint az ország első turistaegyesülete keretei között folytatták.

Tóth Adrián képriportja:


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »