A Los Alamos-i laboratórium jogosan írt elő oltási kötelezettséget a dolgozóinak – Chicagóban lázad a rendőrszakszerv vezetője

Az amerikai Új-Mexikó állam bírósága elutasította a Los Alamos laboratórium dolgozóinak beadványát, amelyben a munkavállalók annak a kimondását kérték, hogy munkaadójuk jogellenesen kötelezte őket a koronavírus elleni oltásra. Közben Chicagóban szintén bíróság fog dönteni a polgármester és a helyi rendőrszakszervezet vitájában arról, hogy a város jogosan kötelezi-e a rendőrségi dolgozókat arra, hogy közöljék, felvették-e a koronavírus elleni oltást.

Los Alamosban a dolgozók 96 százaléka beoltatta magát a koronavírus ellen. Azoknak, akik erre nem hajlandók, jogszerűen szüntetheti meg a munkaviszonyát a laboratórium – mondta ki a bíróság helyi idő szerint pénteken.

A laboratórium – ahol nemzetbiztonsági szempontból kényes, többek között atomipari kutatásokat is végeznek, gyakran rendkívül szigorú körülmények között – augusztusban írt elő oltási kötelezettséget az ott dolgozóknak. Jason Lidyard kerületi bíró úgy találta, hogy a koronavírus elleni oltás előírása nem sérti a munkavállalók jogát, mert találnak máshol munkát.

Új-Mexikó államban az egészségügyi dolgozók és a pedagógusok számára írtak elő oltási kötelezettséget, de az iskolákban ezt ki lehet váltani rendszeres teszteléssel.

Hírdetés

Közben Chicagóban a nagyváros polgármestere bírósághoz fordult, mert a helyi rendőrszakszervezet vezetője szerinte lázadást szít a rendőrségi állomány körében azzal, hogy azt terjeszti, a város nem kötelezheti a rendőrségi dolgozókat arra, hogy közöljék: felvették-e a koronavírus elleni oltást.

Lori Lightfoot polgármester és a városháza ügyvédei azzal érveltek helyi idő szerint pénteken benyújtott beadványukban, hogy John Catanzara, a rendőrszakszervezet elnöke közveszélyt okoz, és törvénytelen munkabeszüntetésre buzdítva aláássa a közbiztonságot, amikor azt terjeszti, hogy a rendőrségi állománynak legalább a fele nem fogja felvenni a szolgálatot, miután nem tesz eleget az adatszolgáltatási kötelezettségnek.

Chicago város pénteki határidővel kötelezte a rendőrségi dolgozókat arra, hogy közöljék, be vannak-e oltva a koronavírus ellen. A szakszervezet elnöke szerint a város jogellenesen írt elő ilyen kötelezettséget, ezért John Catanzara arra buzdította a rendőröket, hogy ne teljesítsék ezt az utasítást; jelenjenek meg a munkahelyükön, de ne töltsék ki a nyomtatványt, még akkor sem, ha ezért hazaküldik őket. A polgármester tagadta, hogy hazaküldenék azokat a rendőrségi dolgozókat, akik megtagadják az adatszolgáltatást. Hozzátette ugyanakkor, hogy ha a bíróság a városházának ad igazat, akkor fizetés nélküli szabadságra küldik a renitenseket, akik más, a parancsmegtagadással összefüggő hátrányos következményekre is számíthatnak.

A helyi előírások szerint az a rendőrségi dolgozó, aki nincs beoltva, péntektől köteles heti két koronavírus-tesztet elvégeztetni a szabadidejében a saját költségére.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »