A londoni ingatlantrend Budapestet is elérheti

A londoni ingatlantrend Budapestet is elérheti

A londoni ingatlanárak még Budapesthez képest is kiemelkedően emelkedtek az utóbbi évtizedekben, ami rendkívüli terhet jelent a diákoknak. Ennek következtében óriásit robbant az úgynevezett „Kifejezett Célra Épített Hallgatói Lakóhelyek” piaca is – közölte az angliai központú Taylor Wessing ügyvédi iroda.

Az Egyesült Királyságban 2016-ban 3,1 milliárd fontot költöttek a diákszállók fejlesztéseire, ami ugyan a 2015-ös 5,1 milliárd fonttól elmarad, de a megelőző ötéves periódus átlageredményét így is meghaladja – derül ki a Taylor Wessing ügyvédi iroda londoni központjának elemzéséből.

A fejlődést segíthetik a londoni önkormányzat által 2016 márciusában kiadott Kiegészítő Tervezési Iránymutatás (SPG) irányelvei, melyek értelmében minden új fejlesztésnek garantálnia kell, hogy bizonyos számú férőhelyet az adott évre központilag meghatározott, megfizethető áron biztosít a kevésbé tehetős hallgatók számára.

Ódor Dániel, a Taylor Wessing ügyvédje szerint

hamarosan Budapesten is bekövetkezhet a londonihoz hasonló magánkollégiumi robbanás, a jelenlegi piaci helyzet ugyanis sok tekintetben hasonlóságot mutat a korábbi londoni állapotokhoz.

Habár a londoni helyzetben a szabályozottság magas foka akár elrettentően is hathat a befektetőkre, Magyarországon egyelőre az egyik oka a magánkollégiumi piaci robbanás elmaradásának éppen az alulszabályozottság – mondta.

– fűzte hozzá Ódor Dániel.

Végül kiemelte, hogy mindez gyorsan megváltozhat, hiszen a piaci igények kiaknázása és a diákok lakhatási helyzetének javítása az állam, az önkormányzatok és az üzleti szféra számára is vonzó lehetőség.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »