A lódzi gyermekláger létrehozásának 80. évfordulójáról emlékeztek meg Lengyelországban

A lódzi gyermekláger létrehozásának 80. évfordulójáról emlékeztek meg Lengyelországban

A lódzi gyermekláger létrehozásának 80. évfordulójáról emlékeztek meg csütörtökön Lengyelországban. Piotr Glinski kormányfőhelyettes, kulturális és örökségvédelmi miniszter az évfordulón rendezett kiállításmegnyitón a német totalitarizmus legártatlanabb mártírjainak nevezte a gyermekfoglyokat.

A lengyel szejmben megnyílt, a láger egyik foglya, Gertruda Nowak sorsát felidéző, fényképekből és írásos dokumentumokból álló kiállításról Glinski elmondta: nagyon súlyos tartalmú tárlatról van szó, a lágerbe elhurcolt lány családját a németek szétszakították, anyját és négy testvérét is bebörtönözték, apját meggyilkolták.

Nem szabad elfelejteni, hogy a lódzi munkatábor körülményei a koncentrációs lágeréhez hasonlítottak, a németek rabszolgamunkára kényszerítették a gyermekeket – hangsúlyozta Glinski.

A leendő nemzedékek iránti kötelességnek nevezte, hogy a lódzi gyermekláger helyén emlékmúzeumot létesítsenek.

Hírdetés

Tavaly létrehozták a Lengyel Gyermekek – a Totalitarizmus Áldozatainak Múzeumát, egyelőre ideiglenes székhellyel. Ez a múzeum szervezte a szejmben megnyílt tárlatot is.

A lódzi gyermekláger áldozatai előtt a szejm szerdai ülésén is tisztelegtek egyperces csenddel. Elzbieta Witek házelnök szintén azt mondta, hogy a németek által elkövetett bűntettek máig rendezetlenek. Witek „a legfiatalabb lengyelek mártíromságával összefüggő egyik legjelképesebb évfordulónak” nevezte december 1-jét.

A lágerben 16 év alatti lengyelek raboskodtak, a bebörtönzött szülők gyerekeit, javítóintézetek lakóit, börtönbüntetésre ítélt fiatalokat zárták be oda. A kiskorúak kisebb lopás vagy koldulás miatt is a lágerbe kerülhettek, illetve azért, mert feltételezték róluk, hogy a lengyel földalatti ellenállás tagjai.

A gyermekkorú rabokat kezdetleges körülmények között tartották, rabszolgaként dolgoztatták, kínozták és éheztették.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »