A lockdown bevezetésével csökkent a mobilitás, de mégsem éri el a januári szintet

A lockdown bevezetésével csökkent a mobilitás, de mégsem éri el a januári szintet

Nyitókép: Thinkstock

A lockdown bevezetésével csökkent a mobilitás az országban, viszont ez a csökkenés nem éri el azt a szintet, amit év elején ugyanilyen járványellenes óvintézkedések bevezetése mellett jegyeztek fel – tájékoztatott Matej Mišík, az Egészségügyi Elemzések Intézetének igazgatója a járványhelyzettel kapcsolatban.

Ugyanez a helyzet az üzletek látogatottságával és az otthoni munkavégzéssel is.

 „Nagyon sok óvintézkedése úgy van beállítva, mint ahogyan januárban volt, a mobilitás mégsem csökkent olyan mértékben, mint januárban“

Hírdetés

– tette hozzá Mišík.

Az IZA igazgatója azt is megjegyezte, hogy az elmúlt tíz napban enyhe csökkenésnek indult az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, viszont az adatok interpretációjával kapcsolatban óvatosak, hiszen a lockdown miatt az emberek tesztelésre is kevesebbet járnak.

A kórházi ellátásra szoruló betegek és az elhalálozások száma továbbra is növekszik, viszont a páciensek korösszetétele kiegyenlített. Mišík pozitívan értékelte azt a tényt, miszerint a mentősök covidos páciensekhez történő riasztása a három héttel ezelőtti szintre csökkent.

Az igazgató úgy véli, ez az első olyan mutató, amely a helyzet enyhe javulását tükrözi. Az egészségügyi rendszer azonban továbbra is elképesztő nyomás alatt áll, a kórházakban csaknem 3 500 covidos beteg fekszik.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »