A Liu fivérek mindent vittek a rövidpályás gyorskorcsolya Eb-n

A Liu fivérek mindent vittek a rövidpályás gyorskorcsolya Eb-n

Liu Shaolin Sándor és öccse, Liu Shaoang felosztotta egymás között az 1500 és az 500 méter arany- és ezüstérmeit a hollandiai Dordrechtben zajló rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság szombati napján, melyen ráadásként mindkét magyar váltó a fináléba jutott.
Elsőként a 23 éves Liu Shaolin Sándor győzött a leghosszabb távon testvére előtt, majd a legrövidebb számban a 20 esztendős Liu Shaoang diadalmaskodott bátyját megelőzve. A két elsőséggel máris biztossá vált, hogy ez lesz minden idők legjobb magyar Eb-szereplése, az eddigi csúcsot a 2017-es, torinói kontinensviadal jelentette egy arany- és öt ezüstéremmel, míg Dordrechtben már két-két arany és ezüst a termés.

„Nagyon a határon mentem. Most fejben és rutinból kellett megoldanom a versenyt, mert két hete szinte nem is edzettem, emiatt az 1500 méter elődöntője rengeteget kivett belőlem. A fáradtság miatt az 1500-as finálé volt a legnehezebb futamom” – értékelt a bokasérüléssel bajlódó Liu Shaolin Sándor, aki az MTI kérdésére, hogy lesz-e testvérharc vasárnap 1000 méteren, nevetve úgy válaszolt, előbb be kell jutniuk mindkettőjüknek a döntőbe, utána majd megbeszélik.

Hírdetés

Hozzátette, 1500-on az volt a taktika, mindegy hogyan, de az első két helyen zárjanak. Saját bevallása szerint miután ez sikerült, nagyon izgult az 500 méter fináléja előtt, ennek tudható be, hogy elrontotta az első rajtot. Kiemelte, utána másodjára jól korrigált a startnál, így bátyjának is összejött a második hely.

A nőknél a két szombati egyéni számban három kisdöntős szereplés volt a magyar mérleg: Jászapáti Petra 500 és 1500 méteren, míg Bácskai Sára Luca a hosszabbik versenyben volt érdekelt. A 20 éves szegedi versenyző 1500-on megnyerte a B döntőt, 500-on pedig másodikként haladt át a célvonalon, így összesítésben nyolcadik és hatodik lett. Bácskait ugyan kizárták a helyosztó futamban, de így is 14. helyen végzett. „Összességében a pozitív oldal felé billen a mérleg nyelve. Az 1500 méter elődöntőjét nagyon sajnálom, azt elrontottam, túl korán indultam meg” – értékelt az MTI-nek Jászapáti, aki az 500 méteren nyújtott teljesítményével annak ellenére elégedett volt, hogy mindössze két ezreden múlott a fináléba jutása. Kiemelte, hogy a negyeddöntőben a négyes pozícióból harcolta ki a továbbjutást, ráadásul a világ- és Európa-bajnok brit Elise Christie-t kellett ügyes manőverrel megelőznie a továbbjutáshoz, míg az elődöntőben az ötös helyről startolva is csak hajszállal csúszott le a továbbjutásról.

Az olimpiai bajnok magyar férfi váltóban a pénteki negyeddöntőhöz hasonlóan Liu Shaoang kapott pihenőt, azaz Liu Shaolin Sándor, Burján Csaba, Krueger Cole és Varnyú Alex korcsolyázott, a négyes ebben a felállásban is magabiztosan győzött a házigazda holland négyes előtt. A nőknél kellemes meglepetést okozott a Jászapáti, Bácskai, Somogyi Barbara és a betegséggel küzdő Knoch Marta alkotta női váltó, amely a lengyelek és olaszok esését kihasználva biztosította helyét a fináléban.

Vasárnap délben az 1000 méterrel, a stafétákkal és az egyéni szuperdöntővel zárul az Eb.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »