A lezárás meghosszabbítását javasolják

A lezárás meghosszabbítását javasolják

Tekintettel arra, hogy a járványhelyzet nem javult az ország lezárásának két hete alatt, a szakértői konzílium a jelenlegi lockdown meghosszabbítását javasolja a kormánynak további 10 napra, azaz december 16-ig.

A konzílium javasolja a kijárási korlátozás betartásának szigorúbb ellenőrzését és lehetőség szerint az otthonról történő munkavégzést. A rendőrség várhatóan azt is ellenőrizni majd, hogy van-e igazolásuk a munkáltatótól a munkába járással érvelőknek.

A szakértők szerint az is fontos lenne, hogy következetesen ellenőrizzék a reszpirátor viselését a tömegközlekedési eszközökön, valamint a vonatokon és a távolsági buszjáratokon közlekedők számára javasolnák az OTP rezsim bevezetését. Az iskolákat egyelőre nem zárnák be országosan, egyetértenek abban, hogy az egyes iskolák bezárásáról a regionális közegészségügyi hivatalok döntsenek.

Szigorítanák a határellenőrzést is. A konzílium arról is tárgyalt, hogy a külföldről való visszatéréskor ellenőrizzék az e-hranicán történő regisztrálást. Az oltatlanoknak karanténba kellene menniük. Arról egyelőre nincs szó, hogy az oltottak számára enyhülnének a szabályok.

Hírdetés

A szakértők tehát további két hétig tartó lezárást javasolnak, viszont kérdéses, hogy viszonyul ehhez a kormány. Richard Sulík, az SaS vezetője már múlt héten jelezte, hogy a mindenki számára érvényes lezárást nem fogja támogatni és hogy enyhébb szabályokat javasol az oltottak számára. Amennyiben azonban az oltottak számára enyhítik az intézkedéseket, akkor pártja nem vétózza meg a lockdown meghosszabbítását.

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter szerint figyelemmel kell kísérni az újonnan fertőzöttek és kórházi kezelésre szorulók számának alakulását. A kórházak naponta átlagosan 375 új beteget vesznek fel és jelenleg 3400 koronavírusos beteget ápolnak.

„Lényeg, hogy az ország lezárását nem én fogom értékelni. Fontos, hogy azok döntsenek, akik értenek hozzá“ – jelentette ki Eduard Heger (OľaNO) kormányfő, hozzátéve, hogy ebben az egészségügyi miniszter és a szakértők konzíliuma illetékes, a döntésnek pedig a számadatokon kell alapulnia.

Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter meg van róla győződve, hogy helytelen döntés volt, hogy a lezárás mindenkire egyformán vonatkozik, szerinte december 9-től ennek nem így kell lennie. „Az üzletek mindenki számára történő bezárását elhibázott lépésnek tartom, ezzel csak a külföldi üzletláncokat támogatjuk” – jelentette ki.

(NZS/Felvidék.ma/Denník N/teraz.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »