A levéltárak megnyitását kérték orosz kollégáiktól a cseh történészek

Az oroszországi levéltárak megnyitását kérték orosz kollégáiktól a cseh történelmi intézetek igazgatói.

A prágai Totalitárius Rendszereket Kutató Intézet (ÚSTR) szerdai közlése szerint a cseh történészek nyílt levelet intéztek orosz kollégáikhoz, amelyben azt kérik: tegyék lehetővé azoknak a levéltári anyagoknak a kutatását, amelyek arra a mintegy tízezer csehszlovák állampolgárra vonatkoznak, akik Csehszlovákia 1939-es náci megszállása után a korabeli Szovjetunió területére kerültek, s akiket a szovjet hatóságok letartóztattak és munkatáborokba küldtek.

A nyílt levél teljes szövegét Adam Hradílek cseh történész olvasta fel szerdán egy orosz-cseh történészi fórumon Moszkvában.

Hírdetés

Az első éveket túlélő cseheknek később megkegyelmeztek, ők beléphettek a szovjet területen formálódó csehszlovák hadtestbe. Ez a hadtest a Vörös Hadsereg oldalán később részt vett a náciellenes harcokban is.

Cseh történészek szerint az orosz levéltárakban nagyon értékes dokumentumok találhatók elsősorban azokról, akik meghaltak a munkatáborokban. Ezeket az iratokat szeretnék áttanulmányozni, feldolgozni és nyilvánosságra hozni.

A cseh fél azt reméli, hogy ezzel a nyílt levéllel sikerül előmozdítani az ügyet, s végre lehetővé válhat a régi iratok áttanulmányozása.

(MTI)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »