A levélben szavazók még öt napig regisztrálhatnak

MTI nyomán

Még öt napig kérhetik regisztrációjukat azok a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok, akik októberi 2-án szeretnének szavazni a népszavazáson. Eddig több mint 266 ezer külhoni választót vettek fel a központi névjegyzékbe.

Az októberi országos népszavazáson akkor szavazhatnak a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok, ha szeptember 17-én 16 óráig felvetették magukat a levélben szavazók névjegyzékébe. Annak, aki a 2014-es országgyűlési választások előtt vagy azóta regisztrált, nem kell újra kérnie a regisztrációt.

Az, aki szeptember 17-én 16 óráig nem kéri névjegyzékbe vételét, nem voksolhat október 2-án, regisztrációja csak a kvótareferendum utáni országgyűlési választásra vagy országos népszavazásra lesz érvényes.

Akiknek van lehetősége…

A www.valasztas.hu oldal kedd reggeli adatai szerint 266 164 külhoni választópolgár van a névjegyzékben.

 

A tájékoztató nem azt tartja nyilván, hogy mely országokból érkezett a kérelem, hanem azt, hogy a kérelmező melyik országba kéri az értesítést a névjegyzékbe vételéről. E szerint a legtöbben azt kérték, hogy Romániába (116233) és Szerbiába (30178) küldje az NVI a regisztrációs értesítést. Németországba 2202-en, az Amerikai Egyesült Államokba 927-en, magyarországi értesítési címre 1695-en kérték az NVI határozatát regisztrációjukról. A kettős állampolgárságot tiltó országokba 12 737-en kérték az értesítést, e-mailben pedig 96 907-en.

A levélben szavazó a regisztrációkor választhatott postai kézbesítést, de kérhette a levélcsomagot külképviseletre vagy magyarországi településre is. Az NVI augusztus 29-én kezdte postázni a szavazási levélcsomagokat azoknak, akik ezt levélben kérték. A külképviseleten hétfőtől lehet majd átvenni a szavazási levélcsomagot.

…és akiknek nem.

Az Alfahír végigkövette azt méltatlan közjátékot, amely a külföldön dolgozó, de magyarországi lakcímmel rendelkező honfitársaink demokratikus alapjogának csorbítását övezte.

 

Mint ismert, az Orbán-kormány nem volt hajlandó változtatni, így érvényben maradt a katasztrofális gazdaságpolitikájuk miatt külföldre kényszerült magyar állampolgárok diszkriminációja, és kénytelenek akár több száz kilométert is utazni, hogy véleményt nyilvánítsanak ebben a sorskérdésben.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »