A letartóztatott személyek szabadon bocsátásával zárult a három éve húzódó Huawei-ügy

A letartóztatott személyek szabadon bocsátásával zárult a három éve húzódó Huawei-ügy

Szabadon engedik Meng Vencsout, a Huawei kínai IT-vállalat pénzügyi vezetőjét, akit még 2018-ban vettek őrizetbe Kanadában az amerikai hatóságok kezdeményezésére. A letartóztatása után napokkal Kína két kanadai állampolgárságú üzletembert tartóztatott le, egyiküket azóta már 11 évi börtöntüntetésre ítélte kémkedésért. Peking tagadta, hogy a két ügy összefüggene, de Meng szabadon bocsátásának hírére azonnal hazaengedte a két kanadait.

Az amerikai és kínai szembenállás az IT-szektorra különösen érvényes, így nem csoda, hogy az új technológiák piacán ádáz geopolitikai küzdelmet folytatnak vállalati titkok, szabadalmak és egyéb értékes információk birtoklásáért. Nem titok, hogy az USA szeretné kiszorítani Kínát az újgerencáiós 5G-s technológiákból az atlanti térségben. Ennek a szándéknak volt az eredménye Meng letartóztatása is, akit hivatalos az iráni szankciókat megkerülő pénzügyi machinációkkal vádoltak meg.

Hírdetés

A hölgy – aki egyébként a Huawei alapítójának leszármazottja – nem ismerte el bűnösségét, csupán ” a csalásokban játszott főszerepét”.

Meng 2018-as őrizetbe vételét követően nem sokkal tartoztatták le a kínai hatóságok Michale Spavort és Michael Kovrig kanadai üzletembereket. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök pénteken késő este jelentette be, hogy mindkét férfit elengedték és már hazafelé tartanak.

CNBC, körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »