A lengyelek többsége sem akar menekülteket

A lengyelek 69 százaléka ellenzi, hogy országuk a többi európai uniós tagállamtól átvállaljon migránsokat, emellett nőtt azok száma, akik nem helyeslik a háborúk sújtotta területekről származó menekültek kvótáktól független befogadását – derül ki a CBOS közvélemény-kutató intézet kedden ismertetett felméréséből.

Magyar Menedék - Háttérhatalom

A CBOS havonta végez a menekültek befogadása iránti hajlandóságot vizsgáló felmérést, a legújabbat az európai uniós tagállamok vezetőinek pénteki pozsonyi informális értekezlete előtt néhány nappal tették közzé.

Az augusztusban gyűjtött adatokat feldolgozó friss felmérés szerint 5 ponttal – 58 százalékra – nőtt azok száma, akik ellenzik a háborúk sújtotta területekről érkező menekültek befogadását.

A kérdésfeltevés nem konkretizálta az esetleg befogadandó migránsok származási országait. Mindazonáltal a felmérés szerzői úgy értékelték, hogy a válaszra azok a nyugat-európai terrortámadások is hatással voltak, amelyek a nyáron történtek.

Arra a kérdésre, hogy Lengyelországnak át kellene-e vennie közel-keleti és észak-afrikai menekülteket más EU-tagországoktól, 69 százalék nemmel válaszolt. Közülük 79 százalék a lehetséges terrorveszéllyel indokolta álláspontját.

Az átvállalást leginkább az ellenzéki Nowoczesna (Modern) támogatói helyeslik (a pártra szavazók 57 százaléka nyilatkozott így), de sokan vannak köztük a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) szavazói is (46 százalék). A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) szavazótáborából 17 százalék támogatja az átirányítást, az ellenzéki jobboldali Kukiz´15 tömörülés szavazói közül pedig csak 13 százalék helyeselné azt.

A CBOS szerint az előző felméréshez képest 3 százalékkal apadt az ukránok befogadása iránti hajlandóság is, amelyet júliusban még a lengyelek 57 százaléka mutatott.

Hunhír.info – MTI


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »