A lengyelek szerint részrehajló a Velencei Bizottság

Lengyelország nem küld képviselőket az Európa Tanács (ET) alkotmányjogi szakértőkből álló testületének, a Velencei Bizottságnak (VB) a plenáris ülésére, amely a vitatott lengyel alkotmánybírósági törvény legújabb, júliusi módosításáról fog tanácskozni, mivel az azon való részvétel legitimálná a testület „részrehajló” tevékenységét – közölte szerdán Rafal Sobczak, a lengyel külügyminisztérium sajtófőnöke.

A Velencei Bizottság kétnapos plenáris ülést tart pénteken és szombaton. A testület arról a véleménytervezetről készül döntést hozni, amelyet a testület szeptemberben Lengyelországba látogató szakértői készítettek. Ők többek között a legfelsőbb bíróságnál, a parlamentben és az igazságügyi tárcánál tájékozódtak a taláros testületet érintő törvény legutóbbi módosításáról.

A szakértői küldöttség tagjai akkor azt állították, hogy elégedettek a kapott tájékoztatással, ugyanakkor Thomas Markert, a VB főtitkára rávilágított: „ez még nem jelenti azt, hogy elégedettek lennének a jogi helyzettel Lengyelországban”.

Pánosz Kakaviátosz, az ET szóvivője az AP amerikai hírügynökségnek a szerdai lengyel döntésről nyilatkozva elmondta: „szokatlan egy ilyen bojkott egy ilyen horderejű vélemény esetén”.

A varsói külügyi tárca ugyanakkor hangsúlyozta, hogy szó sincs bojkottról.

A vizsgált jogszabályt a lengyel parlament a tavaly decemberben hozott, a VB márciusi jelentésében kifogásolt törvény helyett fogadta el. A kormánytöbbség kompromisszumnak minősíti az új változatot, mely viszont az ellenzék szerint tovább mélyíti az alkotmánybírósági válságot. A lengyel alkotmánybíróság a júliusi módosítást részben alkotmányellenesnek találta, s az Európai Bizottság is kifogásolta azt.

Az utóbbi időben számos bírálat érte a tavalyi lengyelországi választások nyomán abszolút többséghez jutott Jog és Igazságosság (PiS) pártot, elsősorban azért, hogy szorosabb ellenőrzés alá vonta a közmédiát, és korlátozta az alkotmánybíróság hatáskörét. Varsó szerint a törvénymódosítások tökéletesen megfelelnek a jogállamiság elveinek.

A héten várható vélemény már a harmadik lesz, amelyet a Velencei Bizottság az elmúlt hét hónap folyamán kiad Lengyelországról. A VB korábban már fogadott el állásfoglalást az alkotmánybíróságról, illetve az ugyancsak kifogásolt rendőrségi törvényről.

Az Európai Bizottság a Velencei Bizottság véleménye alapján úgynevezett jogállamisági mechanizmust indított Lengyelország ellen.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »