A lengyel püspökök bocsánatot kértek a kiskorúakkal szembeni visszaélésekért

A lengyel püspökök bocsánatot kértek a kiskorúakkal szembeni visszaélésekért

A lengyel püspöki konferencia tagjai megköszönték az alkotóknak a május 11-én a YouTube-bon megjelent „Ne mondd el senkinek” című dokumentumfilmet, mely a lengyel papok által elkövetett szexuális bántalmazásokkal foglalkozik, és őszinte bocsánatkérésüket fejezték ki az áldozatoknak.

Az angol felirattal ellátott, 16 milliós nézettséget meghaladó dokumentumfilm rejtett kamerás felvételekkel bemutatja, ahogy az egykori áldozatok szembesítik az elkövetőket tetteikkel. Feltárja azt is, hogy sok esetben az elkövetőket áthelyezték az egyik plébániáról a másikra.

Stanisław Gądecki poznańi érsek, a Lengyel Püspöki Konferencia elnöke május 13-án közleményében a következőket írta: „Mélységesen megérintett és elszomorított a Sekielski testvérek dokumentumfilmje, szeretném nekik megköszönni, hogy elkészítették”. Hozzátette: „A film üzenete legnagyobb részben egyezik azzal a tapasztalattal, amit akkor szereztem, amikor számtalan alkalommal beszélgettem áldozatokkal.”

Hírdetés

Wojciech Polak gnieznói érsek, Lengyelország prímása, a lengyel főpásztori testület gyermek- és ifjúságvédelemmel megbízott tagja megerősítette a poznańi érsek szavait. „A sebeket szerezett emberek óriási szenvedése fájdalmat és szégyent okoz.” Hangsúlyozta: „Ebben a pillanatban magam előtt látom mindazon áldozatok tekintetét és fájdalmát, akikkel találkoztam. Mindenkinek köszönöm a bátorságot, akik a fájdalmukról beszélni tudtak.”

Jarosław Kaczyński, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke május 12-én a filmre reagálva ígéretet tett a gyermekbántalmazás szigorúbb büntetésére, akár 30 éves szabadságvesztést is kilátásba helyezve. Lengyelországban jelenleg a 15 éven aluli gyermekekkel szembeni szexuális bántalmazás büntetési tételének maximuma 15 év.

„Az egész Lengyel Püspöki Konferencia nevében szeretném kérni minden áldozat legőszintébb bocsánatát. De tudom, semmi sem pótolhatja az elszenvedett rosszat” – mondta Gądecki érsek. Mindkét főpásztor hangsúlyozta, hogy a Ferenc pápa által kiadott és május 9-én közzétett Vos estis lux mundi (Ti vagytok a világ világossága) kezdetű motu proprio a probléma megoldásának elengedhetetlen kulcsa. A rendelkezés végrehajtása elengedhetetlen, hogy ezáltal feltárják, megelőzzék és megakadályozzák az Egyházon belüli szexuális visszaéléseket a kiskorúakkal és a kiszolgáltatott személyekkel szemben – hangsúlyozta a lengyel prímás. Meg vagyok győződve arról, hogy ez a film is közelebb vihet ahhoz, hogy mindenki határozottan tiszteletben tartsa azokat a szigorú előírásokat, melyek az Egyházban a gyermekek és fiatalok védelmét szolgálják, és minden püspök életbe ültesse és végrehajtsa a Ferenc pápa által kiadott moto proprióval összhangban – fogalmazott Stanisław Gądecki.

Forrás és fotó: Catholica.ro, EKAI.pl, Catholic News Service

Magyar Kurír
(ki)


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »