A lengyel püspöki konferencia el szeretné indítani II. János Pál szüleinek boldoggáavatási eljárását

A lengyel püspöki konferencia el szeretné indítani II. János Pál szüleinek boldoggáavatási eljárását

A lengyel püspöki konferencia október 8–9-én tartotta 384. plenáris ülését, amelynek egyik fő témája Karol Wojtyła születésének jövőre esedékes századik évfordulója, illetve a centenárium megünneplésének előkészítése volt – tájékoztatott a SIR olasz katolikus hírügynökség.

A Krakkói Főegyházmegye elnyerte a lengyel püspöki konferencia egyetértését, hogy kérelmezze a Szentszéktől a „nulla osta” jóváhagyást, amely szükséges ahhoz, hogy egyházmegyei szinten elindíthassák II. János Pál szülei, Karol Wojtyła és Emilia Kaczorowska boldoggáavatási eljárást. A későbbi II. János Pál mindössze kilenc éves volt, amikor elveszítette édesanyját; édesapja 1941-ben, a II. világháború idején hunyt el.

Stanisław Dziwisz bíboros, II. János Pál egykori személyi titkára megjegyezte: „Kétségtelen, hogy a szent pápa spiritualitása elsőként a családban formálódott, szülei hitének köszönhetően”. A bíboros annak a meggyőződésének adott hangot, hogy „a lengyel pápa szülei hiteles példát jelenthetnek a modern családok számára”. Emlékeztetett rá, hogy Ferenc pápa a szentté avatáson Wojtyła pápának éppen a „családok pápája” címet adta.

A SIR hírügynökség tájékoztatása szerint a lengyel püspöki konferencia ülése támogatta azt a kezdeményezést is, hogy II. János Pál váljon a lengyelek és ukránok közötti kiengesztelődés védőszentjévé, amelyre nagy szükség van a II. világháború idején elkövetett rettenetes bűntettek miatt. A lengyel pápa hirdette a „párbeszéd, a kiengesztelődés és a megbocsátás teológiáját, az evangéliumi értékek alapján”, és ez lehetővé tette mindkét népnek, hogy „fontos lépéseket tegyenek meg a kölcsönös megértés útján” – állapították meg egyhangúan a lengyel püspökök.

A konferencia napirendi pontjai között szerepelt továbbá a papok képzésére vonatkozó új szabályok jóváhagyása, amelyek megfelelnek a Szentszék legfrissebb útmutatásainak, továbbá a rendkívüli missziós hónap, az október 13-i lengyelországi választások, valamint a küzdelem az egyházi személyek által elkövetett visszaélésekkel szemben.

Hírdetés

Ferenc pápa Vos estis lux mundi (Ti vagytok a világ világossága) kezdetű motu proprio formájában megírt apostoli levelére utalva a lengyel püspökök záróközleményükben hangsúlyozták: fontos, hogy online is elérhetők legyenek az információk a kapcsolattartókról, akiket megkereshetnek a visszaélések áldozatai. A lengyel püspökök létrehoztak egy speciális alapítványt, melynek célja, hogy segítse az egyházi közösségekben történt visszaélések áldozatait.

Az október 13-i lengyelországi választásokkal kapcsolatban a püspökök hangsúlyozták, hogy a részvétel erkölcsi kötelesség. Ezt hangsúlyozta a püspöki konferencia elnöke, Stanisław Gądecki érsek is üzenetében, amelyet az elmúlt napokban intézett a lengyel állampolgárokhoz.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Wikipédia

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »