A lengyel kormány panaszt tett a Netflixnél egy holokauszt témájú sorozatuk térképe miatt

A lengyel kormány panaszt tett a Netflixnél egy holokauszt témájú sorozatuk térképe miatt

A lengyel kormány ugyanis nagyon érzékeny a holokauszt témájára és Mateusz Morawiecki úgy ítélte meg, hogy a dokumentumfilmben szereplő egyik térkép azt a hatást kelti, mintha a legyen állam felelős lett volna a náci haláltáborokban elkövetett bűnökért.

A Netflix dokumentumfilmje, a Treblinka Rettegett Ivánja (The Devil Next Door) Ivan Demjanjuk ukrán férfiről szól, aki a feltételezések szerint a treblinkai tábor kegyetlen őre volt, ám ezt a 80-as években Izraelben lefolytatott per során nem tudták hitelt érdemlően bizonyítani. Évekkel később a férfinek a német bíróság előtt is meg kellett jelennie, ám mivel a végső ítélet előtt 91 éves korában életét vesztette, soha nem jelentették ki róla hivatalosan, hogy ő lett volna az a bizonyos “rettegett” Ivánként hivatkozott személy. 

A dokumentumfilm-sorozat ugyan csak a per során használt térképeket használta, de ígéretet tett Lengyelországnak, hogy kiegészítik az ominózus részt, ahol a haláltáborok helyét Lengyelország mai térképén helyezték el. A filmben így a vitatott jelenetnél egy olyan szöveg jelenik meg a képernyőn, ami tájékoztatja a nézőket, hogy a tábor a nácik által megszállt területen működött.

Netflix

Hírdetés

Netflix

A film egyébként nagyon érdekes és izgalmas, és Demjanjuk története kapcsán arra a kérdésre is keresi a választ, hogy felelősségre lehet-e vonni egy közkatonát a háborúban elkövetett bűnökért.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »