A lengyel jogállamiság helyzetéről vitatkoztak a képviselők az Európai Parlamentben

A lengyel jogállamiság helyzetéről vitatkoztak a képviselők kedden az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén: egyesek komoly bírálatokat fogalmaztak meg a varsói fejleményekkel kapcsolatban, mások viszont a demokratikusan megválasztott kormány döntéseinek tiszteletben tartására szólítottak fel.

Forrás: demokrata.hu

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke felszólalásában kijelentette, még nem megoldott az alkotmánybíróságot korlátozó lengyel jogszabályváltozások feletti vita Varsó és Brüsszel között, különösen a taláros testület összetételét és ítéleteinek tiszteletben tartását illetően.

A szlovák soros uniós elnökség képviseletében Ivan Korcok Európa-ügyi miniszter szólalt fel, aki az alapvető jogok fontosságáról beszélt az ülésen. “Mind a bírói függetlenség, mind pedig a média szabadsága és sokszínűsége nélkülözhetetlen eleme a jogállamiság biztosításának egy demokratikus társadalomban” – szögezte le. “A vita nem Lengyelország ellen irányul, hanem a jelenlegi hatóságok jogsértéseiről szól, amelyek veszélyeztetik a demokráciát, a jogállamiságot és szembemennek az ország társadalmával” – fogalmazott Janusz Lewandowski, a legnagyobb lengyel ellenzéki pártnak számító Polgári Platform (PO) európai parlamenti képviselője.

Gianni Pittella, a szociáldemokrata képviselőcsoport vezetője a lengyel népről szólva hangsúlyozta, “értük harcolunk, velük harcolunk, nem ellenük”. “A demokráciáért harcolunk” – tette hozzá.

A Fidesz-KDNP két európai parlamenti képviselője levélben tiltakozott az Európai Bizottság alelnökénél a Lengyelország ellen indított “jogtalan eljárás” ellen. Gyürk András, a képviselőcsoport delegációvezetője és Szájer József, a néppárti frakció frakcióvezető-helyettese közös levelükben a tagállami szuverenitás tiszteletben tartására emlékeztették Timmermanst. A fideszes képviselők továbbá az “eljárás jogi megalapozatlanságára, valamint az unió előtt álló, nagyságrendekkel fontosabb, az EU fennmaradását veszélyeztető kihívásokra hívták fel a figyelmet”.

Gál Kinga fideszes képviselő az Európai Parlamentben rendezett vita kapcsán elmondta: “a jogállamisági mechanizmus nem szerepel az uniós alapszerződésekben, így jogilag értelmezhetetlen az eljárás vagy az annak végén Lengyelországnak kirovandó büntetés”.

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője kifejtette, hogy a jogállamiság szabályai a lengyel kormányra is vonatkoznak. “A mostani lengyel fejlemények, az alkotmánybíróság függetlensége elleni támadások, a médiatörvény változásai, a rendőrségi, az ügyészségi, a terrorizmus elleni törvény és a büntető eljárás módosításai, a nők választási jogának megkérdőjelezése aláássák a jogállamiságot és az emberi jogokat az országban” – közölte.

Balczó Zoltán jobbikos képviselő pedig azon véleményének adott hangot, hogy a lengyel belpolitikába való beavatkozás által “jó úton vagyunk az EU lerombolása felé”.

A plenáris ülés szerdán fog szavazni a lengyelországi helyzetről szóló határozattervezetekről, három ilyen nyújtottak be különböző frakciók. Ezek közül minden bizonnyal azt fogják elfogadni, amelyet az Európai Néppárt, a szociáldemokrata képviselőcsoport, a liberális frakció, valamint a zöldek és a patkó bal szélén ülő Egyesült Európai Baloldal – Északi Zöld Baloldal nyújtott be közösen.

Az utóbbi időben számos bírálat érte a tavalyi lengyelországi választások nyomán abszolút többséghez jutott Jog és Igazságosság (PiS) pártot, elsősorban amiért szorosabb ellenőrzés alá vonta a közmédiát és korlátozta az alkotmánybíróság hatáskörét. Varsó szerint a törvénymódosítások tökéletesen megfelelnek a jogállamiság elveinek.

Az Európai Bizottság júliusban megindította Lengyelországgal szemben az úgynevezett jogállamisági mechanizmus második szakaszát, amelynek keretében konkrét ajánlásokat fogalmazott meg a lengyel hatóságok számára a kifogásolt kérdések megoldására.

 

MTI

The post A lengyel jogállamiság helyzetéről vitatkoztak a képviselők az Európai Parlamentben appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »