A lengyel jegybank nem változtatott az alapkamaton

A lengyel jegybank nem változtatott az alapkamaton

Nem változtatott az alapkamat 1,50 százalékos szintjén szerdai kamatdöntő ülésén a lengyel jegybank monetáris tanácsa.

A döntés indoklásában a tanács a korábban megszokott megfogalmazásban hangsúlyozta, hogy az alapkamat jelenlegi szintje támogatja a fenntartható gazdasági növekedést és a makrogazdasági egyensúly kialakulását. A jegybank megítélése szerint a jelenlegi kamatszint legalább 2018 végéig fent fog maradni, de valószínűleg 2019 első felére is áthúzódik.

Gazdasági helyzetjelentésében a jegybank mérsékelt inflációs nyomást állapított meg, kiemelve, hogy az élelmiszer és energiaáraktól megtisztított maginfláció a bérek növekedése ellenére sem emelkedett.

Hírdetés

A gazdasági növekedés fő hajtóereje változatlanul a foglalkoztatás javulásának és a bérek emelkedésének köszönhetően emelkedő lakossági fogyasztás, amit az egyre javuló fogyasztói hangulatindexek is tükröznek.

A gazdasági növekedést a közüzemi beruházások emelkedésével és az export növekedésével jelzett emelkedő külpiaci kereslet is támogatja.

Adam Glapinski jegybankelnök 4,0 százalék alatti, 3,5 százalék felé közelítő GDP-növekedésre számít 2018-ban. A monetáris tanács egyes tagjai azonban nem tartják kizártnak a 4,5 százalékos növekedési ütem elérését sem.

A Standard & Poor’s hitelminősítő intézet szerdán kiadott prognózisában azonban úgy ítélte meg, hogy a lengyel GDP-növekedés 2018-ban magas béremelkedésnek és a „szükségtelen” költségvetési ösztönzőknek köszönhetően „könnyedén” túllépheti a 4,0 százalékot. Az S&P szerint a lengyel gazdaság túlfűtött állapot felé halad. A több éves csúcsra hágott reálbér-növekedés felfűtötte a keresletet, a termelékenység javulása azonban ezzel nem tart lépést – mutat rá a hitelminősítő intézet.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »