A lengyel elnök szerint Brüsszel késlelteti a magyar helyreállítási alap eszközeinek folyósítását

A lengyel elnök szerint Brüsszel késlelteti a magyar helyreállítási alap eszközeinek folyósítását

Brüsszel késlelteti a magyar helyreállítási alap eszközeinek folyósítását, miközben Magyarország energiabiztonsága komoly beruházásokat igényel – állapította meg  Andrzej Duda lengyel elnök kedden Varsóban, a Novák Katalin köztársasági elnökkel közös sajtóértekezleten.

Az, hogy a magyar köztársasági elnök megválasztása utáni első útja Lengyelországba, Varsóba vezetett,

– jelentette ki Duda az államfői Belweder-palotában megtartott sajtótájékoztatón.

Aláhúzta: „a magyar elnök és ő maga hasonló értékek, hasonló eszmék világához tartoznak. Ami az alapvető értékeket illeti, nem hiszem, hogy bármilyen nézeteltérés lehetne közöttünk.” Úgy ítélte meg: mindketten hasonló politikát valósítanak meg.

Közölte: Novák Katalinnal hosszú beszélgetést folytattak, a legtöbb időt pedig az aktuális ügyek megvitatásra fordították.

Duda úgy ítélte meg:

Az utóbbi években az energiaszállítások diverzifikálása érdekében tett lengyel stratégiai lépések „sokkal könnyebb helyzetbe hozzák Lengyelországot mindenféle orosz zsarolással szemben”.

Hírdetés

A lengyel elnök elmondása szerint a magyar államfővel folytatott megbeszélés napirendjén a Moszkvával szemben készülő hatodik uniós szankciócsomag is szerepelt. A szankciók kapcsán azon reményének adott hangot, hogy sikerül a tárgyalások során olyan formába önteni, ami Magyarország számára is elfogadható.

„Senki közülünk nem kételkedik afelől, hogy a háborút, az orosz agressziót meg kell állítani” – szögezte le Andrzej Duda, aláhúzva, hogy ezt a nemzetközi közösségnek „minél békésebb eszközökkel” kell elérnie. Az ilyen eszközökhöz pedig szankciók tartoznak – tette hozzá.

Kiemelte: Magyarország energiabiztonsága, a szállítások diverzifikálása komoly beruházásokkal függ össze. „Ezeket nehéz lesz megvalósítani, ha visszatartják a Magyarországnak járó uniós helyreállítási eszközöket” – húzta alá a lengyel elnök, hozzátéve: hasonló a helyzet a lengyel helyreállítási alappal is.

Megjegyezte: Magyarország energiabiztonsága egyben az Európai Unió energiabiztonságát is szavatolja. Hozzátette: ez „lényegében az Európai Bizottságnak (EB) szóló felhívás is, hogy újraértékelje Magyarországgal szembeni politikáját”.

Ukrajna humanitárius támogatásáról szólva, Duda felidézte: Lengyelországban jelenleg mintegy 2 millió ukrán menekült él, a kisebb népességű Magyarországra pedig több mint 700 ezren érkeztek az ukrajnai háború kitörése óta.

„A két ország egyike sem kap európai támogatást, hogy megvalósíthassa a menekülteket támogató programot” – tette hozzá. „Sajnos, nincsenek kétségeim afelől, hogy az ilyen brüsszeli politika aláássa az európai egységet” – jelentette ki a lengyel elnök.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »