A lelkünk nem eladó

Lassan kezdenek lecsengeni a választások keltette érzelmi hullámok, s az emberek többsége újból a jövővel kezd foglalkozni.

 

 

A jövő architektúrájának pedig két fő eleme van: az állandó pillérek és a változó világ által előidézett kihívások. Az állandó pillérek alapja továbbra is az elhatározás változatlansága kell, hogy legyen: a szlovákiai magyar közösség nem akar eltűnni, nem akar asszimilálódni és nem akar széthullani.

 

 

Ennek a belső akaratnak a megtartása a legfontosabb, e nélkül nincs értelme a további eszmefuttatásoknak. S ezért a nemes célért cselekedni is kész: össze tud fogni az egyetlen magyar párt, a civil szervezetek és a nemzetileg elkötelezett sajtó.

 

 

(…)

 
Minden választás így részben képet ad arról, hogy milyen lelkiállapotban van a felvidéki magyar közösség. Persze, ezt a képet – politikáról lévén szó – befolyásolják az olyan szempontok is, hogy egy pártban mennyi és milyen minőségű személyiség található – ezt sem szabad figyelmen kívül hagynunk, ez a tényező is árnyalja a képet.

 
(…) Az a közösség, amely nem képes modernizálódni, nem képes megfelelő válaszokat adni a kor kihívásaira, meggyengül. Erről a kérdésről sokkal többet kell majd beszélnünk az elkövetkezendőkben, a felvidéki magyarság még mindig van olyan erős közösség, amely képes a modern kor kihívásainak többségére hatékony választ adni.

 

 

Ennek alapfeltétele persze az, hogy a közösség nemzetileg elkötelezett része tovább tegye a dolgát, használja és fejlessze intellektuális potenciálját, s akcióképessége is megfelelő legyen.

 

 

Az elmúlt hetek történései azt is megmutatták, hogy a felvidéki magyarság rendelkezik olyan elkötelezett réteggel, amely Pozsonytól Nagykaposig képes, akar és tud is tenni közösségi céljainkért. Tisztelet nekik, ők jelentik a jövő pilléreit, ők közösségünk jövőbeli előrelendülésének motorjai

 

 

A szlovákiai magyar közösség nem adhatja fel magát, nem hasonulhat meg. Az élet megy tovább: sorsunkat vállalnunk kell, az utunkon tovább kell mennünk. A nemzetileg elkötelezett politika és civil szféra pedig gondolja át a jövő feladatait.

 

 

Megjelent a Tavaszi Újság című kiadványban

 

 

Facebook, Csáky Pál


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »