A legtöbb elhalálozás tavaly a Covidhoz kötődött Csehországban

A legtöbb elhalálozás tavaly a Covidhoz kötődött Csehországban

A koronavírus okozta Covid-19 betegség volt tavaly az elhalálozások leggyakoribb oka Csehországban. A betegség szövődményeiben mintegy 25 ezren haltak meg, az összes elhunyt 18 százaléka.

A korábbi években az elhalálozások leggyakoribb okát tartósan a szívbetegségek jelentették.

A 10,7 milliós Csehországban tavaly 139 981-en haltak meg, ez a második világháború utáni legmagasabb éves adat.

Hírdetés

Tavalyelőtt, amikor a koronavírus-járvány megjelent Csehországban is, az elhalálozások száma éves szinten 15 százalékkal emelkedett. Tavaly ennél is magasabbra nőtt nyolc százalékkal – mondta Marek Rojíček, a statisztikai hivatal igazgatója újságíróknak sajtótájékoztatón.

A Covid-19-et 14 700 férfi és 10 800 nő esetében állapították meg tavaly az elhalálozás legfőbb okaként. Az elhunytak kora 40-től 84 évesig terjedt”

– mutatott rá Terezie Styglerová, a statisztikai hivatal demográfiai osztályának vezetője. Marek Rojíček szerint 2021-ben – 2020-szal összehasonlítva – az volt a különbség, hogy a kórban sokan már a fiatalabb korosztályokból haltak meg.

A második leggyakoribb elhalálozási ok – 13 százalékban – tavaly a szívbetegségek kategóriája volt. A harmadik helyen az agykatasztrófák voltak 5 százalékkal.  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »