A legkülönlegesebb kulináris élmények – egész hétvégén

A legkülönlegesebb kulináris élmények – egész hétvégén

A Szent István-napi kenyeret is bemutatták a Magyar Ízek Utcájában, amit a nemzeti ünnep alkalmából a budapesti Clark Ádám tér és a Döbrentei tér között alakítottak ki. Az idei ünnepi kenyér hosszú érlelésű kovásszal készült, természetes alapanyagokból és új búzát is használtak hozzá. Ezúttal a versengés helyett az összefogás jegyében készült az új kenyér, amely a hagyományos ízvilágot ötvözi a kor elvárásaival. A hetedik alkalommal megrendezett Magyar Ízek Utcájában végig lehet kóstolni a teljes Kárpát-medence magyar gasztrokultúrájának kínálatát.

A hagyománynak megfelelően idén is a Mátyás-templomnál áldották meg a Szent István-napi új kenyeret. A Magyar Ízek Utcájában az ünnepi kenyér mellett már hagyományos magyar péksüteményeket is árultak. A kitelepült szakácsok pedig arról is gondoskodtak, hogy legyen mihez enni a kenyeret.

A Magyar Pékség Védjegyével ellátott Szent István-napi kenyér a Magyar Ízek Utcája elnevezésű rendezvényen. Fotó: MTI/Marjai János

Hagyományos magyar ételekről van szó, egy kicsit átértelmezve. „Vannak juhtúrós krémeink, csirkemájas krémünk, töpörtyűnk, illetve padlizsánkrémünk, akácmézes körözöttünk. Nagyjából ennyi. Plusz sonka- és sajttál” – magyarázta Sarlós Papas Péter séf.

Libatepertő a Magyar Ízek Utcája elnevezésű rendezvényen a Lánchíd utcában. Fotó: MTI/Marjai János

„Nagyon tetszik, nagyon színvonalas. Jól érezzük magunkat, minden évben el szoktunk jönni Szent István ünnepén, úgyhogy szeretünk ide járni” – nyilatkozta egy látogató.

A standokon őstermelők ételkülönlegességeit is megkóstolhatják az ide kilátogatók egész hétvégén. A kínálatban minden megtalálható, a pogácsától a pörköltig – hazai alapanyagból. „Egy kaszrojban egy komplett birka készül el. Ez így van elkészítve, megfelelően összedarabolva, a feje is össze van készítve és az alapfűszerezés van benne, ami hungarikumként ugye elfogadott” – árulta el Deák Ferenc, a Karcag Birkafőző Egyesület szakácsa.

A desszert augusztus 20-án az ország születésnapi tortája. A magyar zászló színeiben pompázó nyertes süteményt 43 torta közül választotta ki a zsűri.

Szó Gellért cukrászmester az Őrség Zöld Aranya nevű tortájának – a 2016-os Ország tortájának – egy szeletével a Magyar Ízek Utcája rendezvényen. Fotó: MTI/Marjai János

„Idén az Őrség Zöld Aranya lett Magyarország tortája, ami nem más, mint ugye a tökmagolaj. Mit keres ez egy tortában? Ez a torta, a verseny nyertese, Szó Gellért ötlete volt, hogy felvertben, illetve egy roppanós rétegben, illetve a tetejét borító tükörzselében is tökmagolajat, illetve tökmagot is használjon” – ismertette Selmeczi László, a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestületének társelnöke.

Az országtortából van egy cukormentes változat is, ami az Áfonya hercegnő fantázianevet kapta.

Az idei ország tortáját mostantól a cukrászdákban is meg lehet kóstolni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »