A legjobb koleszterincsökkentő ételek

Sokan azt gondolják, hogy a magas koleszterinszint csak az időseket érinti. A valóság azonban az, hogy egyre több fiatalnál is felüti a fejét ez a probléma. Érdemes tehát odafigyelni magunkra, akárhány évesek is vagyunk! Mutatjuk, mely ételek segíthetnek a koleszterinszint csökkentésében.

A koleszterint szervezetünk állítja elő, emellett jelen van az olyan állati eredetű élelmiszerekben is, mint a tejtermékek vagy a marhahús. Számos létfontosságú testi funkcióhoz szükség van rá, így például a hormonok előállításához vagy a D-vitamin termeléséhez. Ettől függetlenül, ha a koleszterin felgyülemlik az erek falában, lerakódások, úgynevezett plakkok képződhetnek, amelyek súlyos problémákat – szívroham, stroke – okozhatnak – írja a Házipatika.com.

A koleszterinnek két fő típusát különböztetjük meg. Az egyik az LDL, vagyis a „rossz” koleszterin, amely hozzájárul a fentebb már említett plakkok képződéséhez. A másik a HDL, azaz a „jó” koleszterin, ez pont az LDL-lel ellentétes feladatokat lát el, hiszen azzal, hogy visszaszállítja a koleszterint a májhoz, amely aztán kiüríti a szervezetből, meggátolja a plakkok kialakulását.

A Prevention összegyűjtötte, melyek azok az ételek, amelyek segítenek mérsékelni a „rossz” koleszterin szintjét, hozzájárulva ezáltal egészségünk megőrzéséhez.

Jennifer O’ Donell-Giles dietetikus a lapnak nyilatkozva elmondta: a diófélék nagy százalékban tartalmaznak egyszeresen telítetlen zsírsavakat és többszörösen telítetlen zsírokat, amelyek bizonyítottan csökkentik a véráramban lévő LDL-koleszterin mennyiségét. A szakember arról is beszélt, hogy az egyszeresen telítetlen zsírok gyulladáscsökkentő hatásúak is, és megakadályozzák, hogy a koleszterin az erek falára tapadjon, és gátolja a normál véráramlást.

Hírdetés

A quinoa fogyasztása azért tesz jót a koleszterinszintnek, mert rendkívül magas a rosttartalma, hangsúlyozta a dietetikus. Különösen vízben oldódó rostokban bővelkedik, amely rostok egyfajta szivacsként működnek: felszívják a véráramban szabadon „keringő” koleszterint, és kiviszik a szervezetből, ezáltal döntő szerepet játszanak a vér koleszterinszintjének csökkentésében.

Kutatások azt mutatják, hogy az olyan növényi fehérjék, mint a tofu fogyasztása – az össz- és az LDL-koleszterin szintjének csökkentésével – javíthat a szív- és érrendszer állapotán. „Minél több növényi ételt fogyasztunk, annál több rostot viszünk be a szervezetbe, és annál alacsonyabb lesz a koleszterinszintünk” – szögezte le O’Donell-Giles, hozzátéve: a növényi fehérjéknek alacsonyabb a telítettzsírsav-tartalmuk is, ami ugyancsak segíthet a koleszterinszint kordában tartásában.

A zab híresen jó koleszterincsökkentő, nagyrészt a benne lévő béta-glükánnak köszönhetően. Mint azt a dietetikus elmagyarázta, a béta-glükán a vízben oldódó rostok egy olyan formája, amely felszívja az LDL-koleszterint, és elszállítja a szervezetből, miközben csökkenti a triglicerid termelődését is.

A jelenlegi táplálkozási irányelvek egyébként legalább 5-10 gramm vízben oldódó rost, köztük béta-glükán bevitelét javasolják naponta. Sok esetben már a magasabb rosttartalmú étrenddel járó súlycsökkenés is elég lehet ahhoz, hogy a koleszterinszint mérséklődjön.

Érdemes arra is törekedni, hogy minél többször kerüljön a tányérunkra avokádó, tanácsolja a szakember. Amellett, hogy bővelkedik egyszeresen telítetlen zsírsavakban és élelmi rostokban, olyan antioxidánsokat rejt, mint a lutein, így hasznos segítőnk lehet a koleszterin elleni harcban.

Ahogy arra a dietetikus felhívta a figyelmet, az antociánok – a sötét színű gyümölcsökben, például az áfonyában is megtalálható antioxidánsok – megemelt fogyasztása egyidejűleg növeli a HDL-koleszterin szintjét és csökkenti az LDL-koleszterin szintjét. Ennek az az oka, hogy az antociánok képesek csökkenteni a CETP aktivitását, egy olyan fehérjetípusét, amely a koleszterint a HDL-ből az LDL-molekulákba szállítja át.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »