A legjobb ételek cukorbetegeknek

A legjobb ételek cukorbetegeknek

Az egészséges táplálkozás különösen fontos a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára. Éppen ezért jó, ha tisztában vannak vele, hogy melyek azok az élelmiszerek, amelyek fogyasztásától javulhat az állapotuk.

A bogyós gyümölcsök, különösen az áfonya rendszeres fogyasztása növeli az inzulinérzékenységet. Ráadásul kutatások szerint az áfonyában olyan gyulladásgátló anyagok találhatóak, amelyek csökkentik a keringési rendszer betegségeinek kialakulását – írja a Házipatika.com.

Narancs, grapefruit, klementin, mandarin – kutatások szerint a citrusfélék rendszeres fogyasztása hosszú távon pozitív hatással van a vércukorszintre. Ennek oka, hogy sok bennük a gyulladáscsökkentő hatású heszperidin, és nagy mennyiségű rost is van ezekben.

Hírdetés

A csicseriborsó, akárcsak a bab és a lencse közismerten alacsony glikémiás indexű ételek, de a legújabb kutatások szerint a 2-es típusú cukorbetegek számára gyógyhatásuk is lehet. Napi egy csésze hüvelyes fogyasztása jelentős mértékben csökkentheti a vérnyomást.

Egyes kutatások szerint a jó minőségű, magas kakaótartalmú étcsokoládé fogyasztása csökkenti az éhgyomri inzulinszintet és a vérnyomást is a benne található polifenoloknak köszönhetően.

A vegetáriánusoknak jóval kisebb az esélye a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására, és általában testtömeg-indexük is alacsonyabb. Akiknek az étrendje nagyrészt zöldségekből, gyümölcsökből, hüvelyesekből és olajos magokból áll, ritkábban cukorbetegek, alacsonyabb a vérnyomásuk és a vércukorszintjük is.

A jó minőségű, extra szűz olívaolaj fogyasztása nemcsak a cukorbetegség, hanem a szívbetegség és a magas vérnyomás kialakulásának esélyét is csökkenti.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »