A Legfelsõ Bírói Tanács elnöke kézhez kapta a 7-es kormányrendeletet lényeges kérdésekben módosító tervezetet

A Legfelsõ Bírói Tanács elnöke kézhez kapta a 7-es kormányrendeletet lényeges kérdésekben módosító tervezetet

Lia Savonea, a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) elnöke pénteken bejelentette, hogy megkapta az Igazságügyi Minisztériumtól a 7-es sürgősségi kormányrendeletet módosítani kívánó tervezetet, amely több részét módosítaná a jelenleg érvényben lévő kormányrendeletnek. Savonea szerint az új szabályozás „lényeges pontosításokat tesz pontosan azokon területeken, amelyek aggodalmat és konfliktusokat generáltak.”

Savonea elmondta, hogy a rendelettervezet visszatér a 303/2004. számú törvény 54. cikkének korábbi formájához, vagyis az ügyészeket csak az ügyészek nevezik ki, és csak az ügyészség engedélyével, nem pedig a Plénum engedélyével. “A dokumentum hasonlóképpen javaslatot tesz arra, hogy helyezzék hatályon kívül az 57. cikk 7. bekezdésének 1. pontját, amely tiltja azt, hogy az ügyészség szintjéről a legfelsőbb pozíciókba delegálhassanak személyeket. Ugyanakkor megszűnik a bírák és ügyészek bíróságról való kirekesztésének lehetősége, abban az esetben, ha csorba esik a jó hírnevükön. Visszatérés észlelhető az IT szakemberek javadalmazásáról szóló korábbi szövegek részekhez is, és hatályon kívül helyeznek egy átmeneti szöveget, amely az ügyészség szintjéről vezetői pozíciókba való delegálásra vonatkozott. Ezt a rendelettervezetet továbbították a bíróságoknak és az ügyészségeknek, amelyek véleményezik, és a következő heti plenáris ülésen kedvező vagy elutasító véleményt fogalmazunk meg” – mondta Savonea egy sajtótájékoztatón.

Hírdetés

Savonea arról is beszámolt, hogy Viorica Dăncilă miniszterelnökkel a Victoria Palotában tartott találkozóján kérte, hogy távolítsák el a 7-es sürgősségi kormányrendelet azon rendelkezéseit, amelyek nem a Legfelső Bírói Tanácstól származtak.

“A kormány képviselői hajlandóságukat mutattak az ilyen követelések jövőbeni teljesítésére. Biztosítottak arról, hogy bizonyos szöveg részeket mindenképpen kivesznek, míg másokról még eldöntik, hogy mitévők legyenek. Ma megkaptuk a rendelet szövegét, és láttuk, hogy egyes részeket hatályon kívül helyeztek, néhányat pedig újraszövegezték ”- mondta el a Legfelső Bírói Tanács elnöke. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »