A leendő alkotmánybíróktól szakmaiságot és erkölcsösséget követelek meg

A leendő alkotmánybíróktól szakmaiságot és erkölcsösséget követelek meg

Andrej Kiska államfő az alkotmánybírói posztokra pályázó 40 személy között lát olyanokat, akiket örömmel kinevezne alkotmánybírónak, de olyanokat is, akiket soha. Ezt keddi, nyilvános felszólalásában jelentette ki, hozzátéve: ő csak két követelményt támaszt a pályázókkal szemben, ez pedig a szakmaiság és az erkölcsi feddhetetlenség. Kiska reméli, hogy a parlamenti képviselőknek elég lesz a 40 pályázó, hogy az alkotmánynak megfelelően kiválaszthassák közülük a 18 alkotmánybíró-jelöltet.

„Nincsen reális akadálya annak, hogy a parlament a 40 név közül olyan jelölteket javasoljon, akik mind szakmai, mind erkölcsi szempontból alkalmasak arra, hogy az Alkotmánybíróságon tevékenykedjenek” – mutatott rá Kiska, hozzátéve: államfőként élni fog azzal a jogával, hogy elküldje a helyettesét az alkotmányjogi bizottság ülésére, ahol minden pályázót nyilvánosan meg fognak hallgatni.

Hírdetés

A parlament alkotmányjogi bizottsága január 23-ától hallgatja meg az egyes pályázókat. A képviselőknek a január 29-én kezdődő parlamenti ülésen kellene megválasztaniuk a 18 alkotmánybíró-jelöltet. Közülük az államfő nevezi majd ki a kilenc új alkotmánybírót. A kinevezett bírók 12 éves megbízatási ideje azzal a nappal kezdődik meg, amikor leteszik az esküt az Alkotmánybíróságon.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »