A lázadó kamaszkorról szóló előadással kezdi évadját a szatmári színház

A lázadó kamaszkorról szóló előadással kezdi évadját a szatmári színház

Janne Teller dán írónő Semmi című regénye alapján készült az a produkció, amelyet a szatmárnémeti Harag György Társulat új színházi évadjának első bemutatójaként pénteken láthat a közönség. 

semmi556_b

A stúdióelőadás szövegkönyvének szerzője és az előadás rendezője a vendégművészként érkezett Márkó Eszter, előadója pedig Marosszéki Tamás, a társulat színésze. A bemutatót megelőző sajtóbeszélgetésen Bessenyei Gedő István társulatigazgató hangsúlyozta, hogy alapvetően kamaszoknak szánt előadás premierjére készül a szatmári műhely, de ettől függetlenül bármilyen korosztály élvezheti azt. „Nemcsak a kamaszoknak szól ez a produkció, hanem mindenkinek, aki szeretne egy kicsit ismét kamasszá válni, hiszen a kamaszkor alapvetően az igazságérzet, a lázadás és az őszinteség korszaka” – nyilatkozta az intézményvezető.

Márkó Eszter ismét rendezőként mutatkozott be, hiszen a tavalyi évadban egy kisiskolásoknak szánt nagyszínpadi előadást vitt színre, jóval korábban több évig színészként is dolgozott Szatmárnémetiben. „Ezúttal a színészhez kerestem darabot, és ez a sok viszontagságot megért dán regény ragadta meg a fantáziámat. Teller több botrányregény szerzője, de nekem valamennyi közül ez tetszik a legjobban. Dániában egy ideig betiltották, majd kötelező olvasmánnyá tették” – fogalmazott a rendező.

Mint ismertette, a szereplők 14–15 éves kamaszok, akik az élet nagy kérdéseire keresik a választ. Az előadásban szándékosan nem helyezkednek semmilyen álláspontra, csak megmutatják a regénybéli szereplők által felvázolt lehetőségeket. „Igyekeztünk olyan oldalait is megmutatni Marosszéki Tamás színészi énjének, amelyeket eddig talán még nem láthattak a szatmári nézők” – tette hozzá.

Marosszéki Tamás, aki mintegy mesélőként és szereplőként mutatja be a nézőknek a kisregény történeteit úgy, hogy a narrátor nézőpontjából időről időre kilépve, a regény szereplőinek bőrébe bújik. A Semmi című stúdióprodukció látványtervezője Szabó Anna, a bábok Zayzon Ádám munkái.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »