A lap széléről a központba

A lap széléről a központba

Hat éve még csupán egy bátortalan kérdés volt, hogy lehet-e izgalmas, friss és dinamikus egy könyves fesztivál. Ma már a választ is tudjuk: bár az olvasás az egyik legmagányosabb és legintimebb elfoglaltság, az irodalomból mégis lehet érdekes közösségi élményt csinálni. A Margó Irodalmi Fesztivál az elmúlt hat évben kimozdította az olvasókat a megszokott (szöveg)terekből. Az esemény a könyvhét alternatívájaként született meg, és eleinte csak júniusban várta a közönséget programokkal. Idén második éve, hogy a nagy sikerre tekintettel ősszel is rendeznek egy Margót, amely nevével ellentétben egyre fontosabb helyet foglal el a hazai irodalmi életben.

A CAFe Budapest keretében mától vasárnapig a Kazinczy utcai Teslában ötvenöt program, köztük dedikálások, beszélgetések, könyvbemutatók, családi és zenei programok várják a közönséget, és most először könyvvásár is lesz. A rendezvényen huszonhárom kiadó őszi kínálata kap helyet.

A fesztivál nyitóeseménye, amelyre a regisztráció már jóval a Margó indulása előtt betelt, Nádas Péter estje lesz: az Emlékiratok megjelenésének 30. évfordulóját ünneplik, egy nappal az irodalmi Nobel-díj kihirdetése előtt. Este kilenctől Esterházy Péterre emlékeznek a saját szövegei, zene és képek segítségével.

Csütörtökön Tolnai Ottó vajdasági költő az eltűnt tereiről mesél: Újvidéktől Budapestig. Ezzel egy időben Plazmabál néven a hatvanéves Garaczi Lászlót köszöntik bökversek, haikuk, limerickek, songok, kuplék, sanzonok, kisnóták kíséretében. Mellettük a kortárs román sikerszerzővel, Radu Tuculescuval és a magyarra a legtöbbet fordított szlovén íróval, Drago Jancarral is megismerkedhet a közönség.

Pénteken az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékeznek. Felolvasásokon és beszélgetéseken elevenednek meg a legendás helyszínek, épületek, a forradalom nevezetes és kevéssé ismert terei egyaránt. Térey János és Papp András Kazamaták című darabja is terítékre kerül. A Szigorúan titkos című eseményen a Litera meghívásos pályázatára érkezett szövegeikkel Bereményi Géza, Kemény István és Grecsó Krisztián tekintenek be 1956 ügynökeinek aktáiba. Margó.fm néven rendhagyó forradalmi hang- és képmontázzsal is megemlékeznek 1956-ról.

Pénteken mutatkozik be a közönségnek Joanna Bator lengyel írónő, a Homokhegy és a Homokfelhő szerzője, Jean Mattern francia író és Alessandro Mari olasz alkotó is. Vasárnap Kun Árpád, a Boldog Észak Aegon díjas szerzője mutatja be új, Megint hazavárunk című regényét, amelyben azt meséli el, miért és hogyan került családjával Norvégiába. A fesztivál zárónapján adják át a legjobb első prózakötetnek a félmillió forintos pénzjutalommal járó Margó-díjat.

A fesztivál minden programja ingyenes, a részletes programokat a www.margofeszt.hu oldalon találják.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 10. 12.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »