A lakosság leginkább a hadseregben és oktatásügyben bízik, nagyot zuhantak az egyházak

A lakosság leginkább a hadseregben és oktatásügyben bízik, nagyot zuhantak az egyházak

Csökkent az emberek közösségi intézményekbe (beleértve a kormányt, politkai pártokat és az Európai Uniót is) vetett bizalma az elmúlt években Szlovákiában, a legnagyobb zuhanást az egyházak körében mérték. Nőtt viszont azoknak az aránya, akik boldognak tartják magukat – derült ki a Szlovák Tudományos Akadémia szociológiai intézetének tanulmányából.

A Szlovákiában működő egyházakban a válaszadók mindössze 34,5 százaléka bízott, ez a legalacsonyabb érték 1991 óta. Hasonlóan bizalmatlanok az emberek a bírósági és jogi rendszerrel szemben. Még rosszabb a kormány, politikai pártok és közösségi hálók bizalmi szinte. Az Európai Unióban is sokan csalódtak, 2008-ban még az emberek háromötöde bízott az EU-ban.

!function(e,t,s,i){var n=”InfogramEmbeds”,o=e.getElementsByTagName(“script”),d=o[0],r=/^http:/.test(e.location)?”http:”:”https:”;if(/^\/{2}/.test(i)&&(i=r+i),window[n]&&window[n].initialized)window[n].process&&window[n].process();else if(!e.getElementById(s)){var a=e.createElement(“script”);a.async=1,a.id=s,a.src=i,d.parentNode.insertBefore(a,d)}}(document,0,”infogram-async”,”https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js”);

Az emberek 90 százaléka boldog 

A tanulmányból az is kiderült, hogy a lakosság már kevésbé ítéli el a marihuána vagy hasis szívását, az abortuszt, válásokat, öngyilkosságot vagy prostitúciót. Az akadémia szerint így csökkent a leginkább keresztény erkölccsel ellentétes viselkedések elítélése. Jelentősen nőtt azoknak az embereknek a száma, akik elítélik a korrupciót, az adófizetés elkerülését vagy a tömegközlekedés jogosulatlan használatát.

Hírdetés

10-ből 9 szlovák vélte úgy, hogy jelenleg boldog. Ez mindenképp hatalmas fejlődés, ugyanis 1991-ben a megkérdezettek mindössze 56 százaléka vélekedett hasonlóan. Mérsékelten nőtt azoknak az aránya, akik a házasság intézményet elavultnak tartják, ellentétesen vélekedett viszont a több mint 1400 válaszadó háromnegyede.

Félünk az ismeretlentől?

Az SAV kutatása megerősítette egy korábbi tanulmány eredményét, amely szerint a szlovák lakosok többsége nem szeretne más kisebbséghez tartozó szomszédot. A romák a megkérdezettek 62 százalékának nem kívánatos szomszédok, a bevándorlók vagy külföldi munkások 43 százaléknak okoznak problémát, a muszlimok 54, a melegek 37 százaléknak.

A korábbi, 2008-as kutatásban ezek a százalékos arányok jóval alacsonyabbak voltak. Akkor a válaszadók 21 százaléka nem szeretett volna muszlim szomszédot, 16 százalék pedig külföldi munkást vagy bevándorlót. “Ezért a jelenlegi politikusok többségének menekültellenes retorikája a felelős” mondta Marianna Mrva, az SAV munkatársa. Szerinte az emberek félnek az ismeretlentől és a politikai környezet csak erősíti ezt az érzést.

HNonline.sk
kép:  Aktuality.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »