A lakosság immunológiai felmérésére készül Szlovákia

A lakosság immunológiai felmérésére készül Szlovákia

POZSONY. Szlovákiában tizenöt év elteltével ismét sor kerül a lakosság immunitásának felmérésére, melynek célja megállapítani, elégséges-e a népesség immunitásának szintje – közölte TomᚠDrucker egészségügyi miniszter és Ján Mikas országos tiszti főorvos. A felmérést az utóbbi időben felbukkant kanyaró és A típusú vírusos májgyulladás indokolja.

Az immunitás kérdése az elmúlt évi A típusú hepatitiszes, illetőleg hat felnőtt személyt érintő, Pozsonyban diagnosztizált kanyarós megbetegedések miatt került előtérbe. Mindemellett öt személy a nevezett járványos betegségek elleni védőoltást is kapott, viszont a vakcina hatástalan maradt. Tomáš Drucker egészségügyi miniszter szerint ez annak a jele lehet, hogy a lakosság kollektív immunitása megromlott, bizonyos korosztályok immunrendszere nem reagál a kanyaró elleni védőoltásra.

„Érdekünk információkat kapni a kollektív immunitás állapotáról, hogy megállapítsuk, megfelelő mennyiségű ellenanyagot biztosítanak-e védőoltások, illetőleg a rendszer és a védőoltások terminusai megfelelőképpen vannak-e beállítva” – magyarázta a tárcavezető.

Szlovákiában 2002-ben végeztek utoljára immunológiai felmérést, mely jó eredményeket hozott. Mint ahogy azt Drucker elmondta, nem érti, később miért nem végeztek újabbakat.

„Amennyiben az eredmények jók, nem szükséges évente felmérést végezni” – jelezte az országos tiszti főorvos hozzátéve, az bizonyos mértékben terhet jelent a társadalomra nézve. „Tíz-tizenöt éves intervallumokban viszont meg kellene ismételni. Pillanatnyilag valóban öt perccel tizenkettő előtt – ha nem tizenkettő után – vagyunk” – érvelt Mikas és örömét fejezte ki, hogy a kérdés megértésre talált az egészségügyi miniszternél.

Hírdetés

A kanyarón kívül a fertőző betegségek elleni kollektív immunitás is ellenőrzésre kerül. A megközelítőleg 3 000 személyt magában foglaló mintára kiterjedő felmérés volumenét munkacsoport határozza meg. Drucker szerint fontos, hogy az előkészületeket ne „húzzák-halasszák”. Az eredmények alapján az állam megteszi a szükséges lépéseket. Sor kerülhet többek között a védőoltások határidejének megváltoztatására, a rizikócsoportok újraoltására, illetőleg bizonyos védőoltások egészségbiztosításból való kötelező megtérítésének bevezetésére is.

Szlovákiában a nemrég felbukkant eseteket megelőzően már évek óta nem fordult elő kanyaró. A jelenlegit egy pozsonyi nemzetközi cégben dolgozó külföldi hozta be az országba, aki egyenlőre nem sikerült beazonosítani. A nevezett személy két további szlovákiai polgárt is megfertőzött. A kórházban kezelésük során további három, a fertőzött személyekkel kapcsolatba kerülő beteg kapta el a vírust. A hatodik szlovákiai polgár külföldön kapta meg a fertőzést.

Az országos tiszti főorvos szerint az első gócot már sikerült felszámolni, további megbetegedést pedig nem jelentettek. A másik fertőzött Dubaiból érkezett haza, a vele kapcsolatba került személyek inkubációs ideje a mai nappal jár le. További megbetegedésekre és a fertőzés terjedésére feltételezhetően nem kerül sor – vélekedett Mikas.

„Járványügyi szempontból sikerült megbirkózni a helyzettel” – jelentette ki a miniszter. A nevezett betegség esetében a fertőzés veszélye 99,9 %, tehát gyakorlatilag teljesen biztos, hogy ellenanyag nélkül az illető elkapja a betegséget, és még csak kapcsolatban sem kell lennie a fertőzött személlyel. Elég, ha ellátogat azokba a helyiségekbe, melyeket előzőleg a beteg is meglátogatott.

Az egészségügyi miniszter szerint viszont semmi ok a pánikra. Az egyetlen problémát pillanatnyilag a külföldről behozott fertőzés jelentheti. Olaszországban és Romániában kanyarójárvánnyal küzdenek, már több ezerre tehető a fertőzöttek száma – tájékoztatott Mikas. A Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) weboldalán rendszeresen tájékoztat a járványügyi helyzet aktuális híreiről.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »