A lakosság csekély része kapta meg az ajánlott védőoltásokat

A lakosság csekély része kapta meg az ajánlott védőoltásokat

Szlovákiában az ajánlott védőoltásokat legfeljebb a lakosság 10 százaléka adatta be magának, közölte Zuzana Krištúfková, a Szlovák Járványügyi Intézet elnöke. A kötelező védőoltásokat viszont a lakosság 95 százaléka megkapta.

„Naponta hallhatjuk, hogy a fiatal nemzedék ügyel arra, hogy egészséges legyen. Tornáznak, kocognak, egészséges ételeket fogyasztanak, ők a lakosság műveltebb rétegéhez tartoznak. Mások viszont nem kellően értenek meg minket, amikor a megelőzés fontosságáról beszélünk,” vélekedett Krištúfková, hozzátéve, amennyiben a kötelező védőoltások terén Szlovákia meg akarja őrizni a lakosság beoltottságának kielégítő szintjét, elengedhetetlen lesz a szankciók alkalmazása.

„Főleg az idősebb orvosok és egészségügyi dolgozók gondolkodását nehéz átalakítani, ugyanakkor közöttük is vannak olyan orvosok, akik beoltják a várandós nőket és a krónikus betegségben szenvedőket. A pacienseket sms-ben, e-mailben, vagy telefonon szólítják meg. Ez meg is látszik a magas beoltottság és a megbetegedések alacsony arányában” – mondta.

– közölte Krištúfková. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa, ugyanis az influenzajárvány idején Szlovákiában átlagosan 800 ember hal meg az influenzához köthető szövődmények következtében.

„Könnyen megeshet, hogy egy szívbeteg, miután kigyógyul az influenzából, szívrohamot kap, s abba hal bele. Ugyanakkor nem bizonyítható, hogy a halálesetet az influenza okozta, ezért a társadalom úgy vélekedik, mintha ez nem is lenne olyan komoly betegség” – mondta a járványügyi szakember.

Hírdetés

Krištúfková azokat is bírálta, akik elutasítják a védőoltásokat.

Ugyanakkor örvendetes, hogy sokan az interneten keresztül felhívásokat tesznek közzé a felelősségteljes magatartás érdekében. „Sajnos azonban olyan eseteket is nyilvántartunk, amikor azért következett be a súlyos egészségügyi következményekkel járó megbetegedés, mert a szülő elutasította a gyermeke beoltását” – figyelmeztet a járványügyi szakember.

A szakember nem zárja ki, hogy a védőoltásnak lehetnek mellékhatásai, azonban biztos, hogy ezek nem olyan gyakoriak, mint azt az interneten előforduló riogatásokban leírják.

Vannak országok, ahol törvény szabályozza, hogy milyen kártérítést igényelhetnek azok, akiknek a védőoltás következtében adódott egészségügyi problémájuk. Ezért is szükséges az erre vonatkozó szabályok pontos meghatározása.

„A csehországi kollégák elmondták, hogy egy ilyen jellegű szabályozást készítenek elő, ami nagy kihívás számukra. Azonban az ilyen esetek száma csekély, sokszor a véletlen összefüggés is közrejátszik, viszont a szülők arra hivatkoznak, hogy az egészségügyi problémát az oltás okozta” – zárta le a járványügyi szakember.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »