A lakosság a szénbányák bezárását követeli

A lakosság a szénbányák bezárását követeli

A kormány szembemegy a lakosság döntő többségének az akaratával, amikor az energiaszolgáltatók ügyfeleitől beszedett összegből évente több tízmillió eurót költ a hatalmas veszteségeket felhalmozó szénbányák dotálására – derül ki a Greenpeace környezetvédelmi szervezet felméréséből.

„A lakosság többsége a veszteséges szlovákiai szánbányászat fokozatos felszámolását szorgalmazza” – nyilatkozta Ivana Kohutková, a Greenpeace Slovensko igazgatója. A környezetvédelmi szervezet, a Median SK közvélemény-kutató intézettel karöltve, szeptember második felében kérte ki a lakosság véleményét ez ügyben. Az eredmény: a megkérdezettek 60 százaléka a hazai szénbányászat felszámolását tartja a legjobb megoldásnak, 64 százalékuk pedig a szénerőműveket is bezáratná. Ennél is többen, a lakosság 70 százaléka fejezte ki az elégedetlenségét azzal, hogy a kormány a lakossággal fizetteti meg a veszteséges szénbányák lélegeztetőgépen tartását. A megkérdezettek háromnegyede szerint az ilyen bányáknak semmilyen dotációt nem szabadna nyújtani. Kohutková szerint meglepő, hogy a dotáció felszámolását a legtöbben nem is anyagi okok miatt szorgalmazzák, hanem a szénbányászat által okozott környezeti károk és az emberi szervezetre gyakorolt negatív hatásai miatt.

„A felmérés további meglepetése, hogy a lakosság körében rendkívül nagy a megújuló energiaforrások támogatottsága. A megkérdezettek csaknem háromnegyede látja ezekben a jövőt, míg a földgázra csak a lakosság 14, a szénre pedig az 5 százaléka esküszik” – tette hozzá Kohutková. Szerinte tízből kilencen gondolják azt, hogy a kormány nem tesz eleget a megújuló energiaforrások bevezetése érdekében. „Legfőbb ideje, hogy a politikusok végre komolyan vegyék a lakosság véleményét a szénbányászattal kapcsolatban. A többség előnyben részesíti a környezetbarát megoldásokat, az államilag dotált, környezetszennyező bányászattal szemben. Reméljük, hogy a politikusok ezt is figyelembe veszik a döntéseik meghozatalánál” – mondta a Greenpeace Slovensko igazgatója. Szerinte a most közzétett felmérésüket a kormánynak is megküldik, felszólítva őt, hogy valljon színt ez ügyben. (mi, TASR)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »