A kvótákat szóban szintén ellenző Románia 109 szíriai "menekültet" vesz át Törökországtól

Románia jövő év végéig több mint száz, ideiglenesen Törökországban tartózkodó szíriai állampolgárt fogad be – közölte pénteken az Adevarul című lap, Nelu Barbu kormányszóvivő előző napi bejelentését ismertetve.

A román kormány csütörtöki ülésén fogadott el határozatot a 2018-ban és 2019-ben Romániába áthelyezhető migránsok számáról, amelyet 109-ben állapított meg. Befogadásukról a "menekültek" Romániai áttelepítését felügyelő bizottság esetenként dönt.

Barbu szerint idén 40 szíriai "menekült" érkezik Törökországból, jövőre pedig további 69-et várnak. "Ebből 40 az éves kvóta, 29 menekültet pedig 2014-2015-ös kötelezettségvállalásai alapján fogad be Románia" – magyarázta a kormányszóvivő.

Hírdetés

Tavaly nyáron Teodor Melescanu román külügyminiszter azt mondta, hogy Romániában viszonylag alacsony a menekültek száma, de Románia teljesíteni fogja azokat a kötelezettségeit, amely európai uniós tagságából fakadnak – emlékeztetett az Adevarul.

Románia 2015-ben ellenezte az Európába érkezett migránsok megszabott kvóták szerinti szétosztását a tagállamok között, az önkéntes szolidaritás elvét hangsúlyozva. Klaus Iohannis román államfő a kvótahatározat 2016-os kiegészítése alkalmával is azt szorgalmazta, hogy csak a tagállam önkéntes felajánlása alapján lehessen valamely európai uniós országba közvetlenül Törökországból áttelepíteni a migránsokat.

Románia korábbi ellenkezése dacára a kvótahatározat végrehajtását azonban nem tagadta meg.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »