A kvótaellenes népszavazás miatt maradhat Hóman

Noha a városi közgyűlés a közelmúltban megszavazta Vácon a Hóman Bálint utca nevének megváltoztatását Rabtemető utcára, a módosításra októberig biztosan nem lesz lehetőség. A kvótaellenes népszavazásig ugyanis országszerte utcanév-változtatási tilalom van érvényben – tudta meg lapunk.

Vác polgármestere, Fördős Attila a Magyar Nemzetnek írt levelében felidézte, hogy 15 évvel ezelőtt a város akkori vezetősége azért nevezte el Hóman Bálintról a szóban forgó utcát, mert 2000-ben megkezdődött a váci rabtemető feltárása, és az ásatások során itt találták meg Hóman Bálint földi maradványait. Négy évvel később az utca neve Kodály Zoltánra módosult, 2007-ben azonban egy újabb összetételű testület ismét Hóman Bálintról nevezte el az említett útszakaszt. A polgármester nyomatékosította: azóta, hogy őt 2010-ben megválasztották, a Váci Zsidó Hitközség elnöke szóban többször is megfogalmazta az utca átnevezésének igényét. Ezt Turai János, az egyházi szervezet elnöke legutóbb tavaly, a székesfehérvári Hóman Bálint-szobor-állítás körül kirobbant botrány idején tette meg.

Ugyanebben a témában az Együtt, az MSZP és a DK képviselői is tettek indítványt. Az önkormányzat a Magyar Tudományos Akadémiától kért állásfoglalást az ügyben, az Akadémia azonban nem tartotta kizártnak annak lehetőségét, hogy a politikusról utcát lehessen elnevezni. Fördős Attila hozzátette: végül „az országot és a várost ért méltánytalan támadások s a társadalmi béke érdekében” maga javasolta, hogy Rabtemető utcára módosítsák az utca nevét. Ezt elfogadta az ellenzék, és végül – a teljes képviselő-testület is. Mivel azonban a törvény a népszavazás lezárásáig utcanév-változtatási tilalmat ír elő, csak november 1-jétől kerül ki a Rabtemető utca felirat a megfelelő helyekre – tette hozzá.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 27.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »