A kvóta veszélye valósággá vált

A kvóta veszélye valósággá vált

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter szerint a bevándorlási kvóta veszélye kézzelfogható valósággá vált, ezért “most a legaktuálisabb” a népszavazás.

Rogán Antal hétfő esti székesfehérvári lakossági fórumán, a Fejér Megyei Művelődési Központ színháztermét megtöltő közönség előtt azt mondta: a pozsonyi uniós csúcson nem vonták vissza a kvótát, az Európai Bizottság szóvivője hétfőn megerősítette, hogy Brüsszel fenntartja a kvótajavaslatait, az Európai Parlament pedig döntést hozott arról, hogy december elsejétől indulhat a bevándorlók kötelező szétosztása Európában. Ez viszont csak azután válhat jogszabállyá, ha az európai kormányfők is jóváhagyják – tette hozzá.

Ezért most a legaktuálisabb a népszavazás, még mielőtt jogszabály válna a bevándorlási kvótákból Európában. Nagyon úgy tűnik, hogy ezt csak egy erős magyar vétó akadályozhatja meg – fogalmazott.

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter kitért arra is, hogy a magyar parlament önmagában hiába hoz jogszabályokat, azokat Brüsszel, ha akarja, fel tudja függeszteni. Viszont egy népszavazás eredményét Brüsszel még soha nem tudta felfüggeszteni. Ehhez viszont egy erős és határozott eredményre van szükség – jelentette ki.

Rogán Antal hangsúlyozta: nem pártokról szóló, hanem pártok feletti ügy a népszavazás, és “aki ebből pártpolitikai kérdést csinál, az valójában Magyarország jövőjét kockáztatja”.

Giró-Szász: Brüsszel ragaszkodik a kötelező betelepítési kvótához

Az Európai Bizottság szóvivőjének hétfői nyilatkozata bebizonyította, hogy Brüsszel továbbra is ragaszkodik a kötelező betelepítési kvótához, ezért világos, miért kell elmenni és nemmel szavazni október 2-án – mondta Giró-Szász András miniszterelnöki főtanácsadó hétfőn Szegeden, lakossági fórumon.

Giró-Szász András a zsúfolásig megtelt szegedi Fidesz-irodában idézte Margaritisz Szkínász bizottsági szóvivő nyilatkozatát, miszerint sokan félreértelmezték Jean-Claude Juncker bizottsági elnök múlt heti kijelentését, és azt hitték, Brüsszel eláll a kötelező uniós kvótarendszerre vonatkozó tervektől. Hozzátette: Angela Merkel német kancellár is arról nyilatkozott Berlinben hétfőn, hogy legszívesebben visszaforgatná az idő kerekét, mert szerinte Németországot felkészületlenül érte a menekültválság. Ebben a helyzetben a miniszterelnöki főtanácsadó szerint világos, miért kell – pártállástól függetlenül – elmenni, s nemmel szavazni az október 2-i népszavazáson.     

Hangsúlyozta: miközben egy éve sokan hangosan kritizálták Orbán Viktort és a magyar kormányt azért, amiért kerítést épít a déli határon, a múlt heti, informálisnak minősített pozsonyi EU-csúcson az uniós vezetők megállapodtak abban, hogy Bulgáriában kerítést húznak fel. Megjegyezte: “a baloldali érzelmű olasz sajtó” is úgy kommentálta az eseményeket, hogy a visegrádi négyek az egyetlen sikeres csoport az EU-ban.

Szavai szerint a migránsok beilleszkedési hajlandóságát jól jelzi az a tény, hogy a Németországba érkezett 1,5 millió bevándorlóból alig százan álltak munkába. Hozzátette: a Nyugat-Európában élő harmad- és negyedgenerációs migránsok beilleszkedési képtelenségét pedig mutatja, hogy Franciaországban már 104 olyan úgynevezett no-go zóna létezik, ahová a helyi rendőrök sem nagyon mernek belépni.

A nemzetközi jog biztosítja a már beengedett migránsok számára a családegyesítés jogát, egy bevándorló átlagosan tíz év alatt hat új betelepülőt jelent – jelentette ki.     Giró-Szász András hangsúlyozta, “Brüsszel azzal nem tud mit tenni, ha egy ország többsége kiáll a kormánya mögött”, ezért fontos szerinte, hogy az “elsöprő, többségi nem” olyan erőt adjon a kormánynak, amelyre ebben a küzdelemben szüksége van. “A megrengető erő mindig meghátrálásra kényszerítette Brüsszelt” – fogalmazott.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »