A kutya jelenlétének pozitív hatásai

A kutya jelenlétének pozitív hatásai

Könnyebben ismerkedhetünk és jobb párkapcsolatra számíthatunk, ha házi kedvencet tartunk – igazolták új tudományos kutatások. Az embernek feltételezések szerint 15 ezer éve a legjobb barátja az eb, nagyjából ekkor háziasították az első kutyát őseink. 

kutyapacsi_b

Tudósok szerint nemcsak hogy összefonódott az ebekkel az életünk, hanem az emberi kapcsolatainkat is jobbá teszi a jelenlétük – és ezt szinte minden kutyatartó megerősíti.

Különféle kutatások támasztják alá, hogy kevésbé érezzük magunkat magányosnak, ha van kutyánk, és a stressz-szintünket is csökkenti az állat jelenléte. Állítólag még olyan komoly betegségeket is kiszimatolnak, mint a cukorbetegség és a rák – állítja a Psychology Today. A neves pszichológiai szaklap tanulmánya arra is kitér, hogy a kutya másként is segíthet rajtunk: a párkeresésben vagy a párkapcsolat fenntartásában is fontos szerepe lehet – olvasható a Hvg.hu-n.

Társkeresés és állattartás

A szaklapban leírtak szerint a kutya segíthet összehozni gazdáinak egy randevút. A Match társkereső oldalon végzett kutatásból például az derült ki, hogy a nők különösen fontosnak találták, miként foglalkozik leendő partnerük a kutyájával. Ez alátámasztja azt a feltételezést, hogy a nők ezen (is) mérik le, érdemes-e belekezdeni a kapcsolatba, illetve lehet-e hosszú távon számítani az illetőre. Hiszen sokat elárul valakiről az, hogy miként bánik az állatokkal, jól gondozza-e őket. A kutyák egyébként sokkal jobb barométerei ennek, mint a macskák, utóbbiak kevésbé kötődnek az emberekhez.

A kutya nemcsak a gazdáját, hanem másokat is kedvesebbé tesz. A kutyatartás során óhatatlanul kapcsolatba kerülünk más emberekkel legalább a sétákon, így kénytelenek vagyunk egymáshoz szólni, és ettől máris pozitívabban állunk a másikhoz. Egy kutatásban többféle módon próbálták bebizonyítani, hogy egy kutya jelenléte mennyit változtat a hozzáálláson. Először férfi, majd női kutató kért pénzt az utcán sétáló emberektől. Majd fiatal lányok telefonszámát kérték el férfi kutatók. Mindezt megismételték kutya társaságában és anélkül is, és mint kiderült, az állatok jelenléte minden esetben pozitívan hatott az emberekre, nyitottabbá és barátkozóbbá tette őket.

Jót tesz a párkapcsolatnak

Az állattartó párok, legyen szó kutyáról vagy macskáról, általában boldogabbak, mint az állat nélküliek. Kutatások szerint konfliktushelyzetben még a stressz-szintjük is alacsonyabb. 100 párt figyeltek meg, akik közül ötvennek volt kisállata, és az állattartóknak átlagban alacsonyabb volt a vérnyomásuk. Stresszhelyzetben pedig kevésbé ment fel, és hamarabb tért vissza a normális szintre. Az állattartás az egymás közti kommunikációra is hatással volt: azok beszéltek többet egymással, akiknek volt otthon kutyájuk vagy macskájuk.

Hogy ez miért van így, arról még csak feltételezések vannak. Vagy azért, mert ha kapcsolatban vagyunk másokkal, az jót tesz az egészségnek – nem véletlenül betegesebbek a magányos idős emberek. Megeshet, hogy az állatot tartók egyébként is nyitottabbak mások felé, de az is lehet, hogy a kutya, macska jelenléte teszi őket nyitottá.

A kutya evolúciós szempontból is különleges lény

Dúll Andrea magyarországi környezetpszichológus szerint a kutya evolúciós szempontból is különleges lény. Ő az egyetlen, aki megengedi az embernek, hogy ránézzen, minden más állat ezt az agresszió jelének veszi, félrefordítja a fejét, elmenekül vagy támad – olvasható a 168ora.hu-n. A kutya azonban bírja a szemkontaktust, ami kivételes szociális érzékenységre utal, ezért képes akár társas kapcsolatokat is pótolni. Sokféle lelki igényt elégíthet ki a kutya. Voltaképp olyan, mint egy kétéves gyerek, aki sosem nő fel, nem hagyja el a „szülőjét”.

Dúll Andrea szerint pszichológiai alapja van annak, hogy a kutyák és a gazdák hasonlítani kezdenek egymásra, ugyanis kölcsönösen formálják egymást. A kutyánkkal önmagunkról is kommunikálunk, és sok mindent elárul rólunk, milyen „társállatot” tartunk, hogyan bánunk vele. Akad, aki úgy kompenzálja félénkségét, hogy behemót ebet „tol maga elé”, más státusszimbólumként mutogatja a nemesi előnevekkel törzskönyvezett négylábút.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »