A kutatásra helyezik a hangsúlyt

A kutatásra helyezik a hangsúlyt

Nem alakult valami fényesen a FuturAqua csoport idei első hat hónapja, hiszen a féléves jelentésben azt olvashatjuk, hogy a tárgyidőszaki átfogó jövedelem csoportszinten 4,63 millió forint veszteség volt, szemben a bázisidőszakban elért 1,53 millió forint nyereséggel. A csoport a beszámolási időszakban 550 ezer forint konszolidált árbevételt ért el, amely eltörpül az előző év hasonló időszakának 52,37 millió forintos árbevétele mellett. A jelentés szerint az eltérés abból adódik, hogy tavaly a teljes konszolidálásból kikerült a Human Goods Kft., amely a 2015. éves jelentéssel érintett időszakban az ásványvíztermelő és üdítőital-kereskedelmi, termelő-, illetve szolgáltatótevékenységből még 196,32 millió forint árbevételt hozott.

Forrás: Shutterstock

Biztató ugyanakkor, hogy tovább folytatódott a HYD Pharma Zrt.-vel kötött megállapodás alapján egy DDW-hatóanyagú, daganatellenes készítmény klinikai kutatásának előkészítése. Partnerük, a HYD Pharma Szlovákiában már korábban megkapta az etikai hozzájárulást két kórházban a DDW humán klinikai vizsgálatához, amelyet az országos hatóság is jóváhagyott. Az idei első fél év során Szerbiában is elindították az engedélyeztetési folyamatot, mivel a klinikai vizsgálat elindításához, a szükséges és megfelelő betegszám bevonásához minimálisan öt-hat centrumra van szükség.

A HYD Pharma-együttműködés a jövő záloga, s hamarosan további pozitív fejlemények várhatók ezen a területen – mondta a Világgazdaságnak Fodor István, a FuturAqua elnöke. Hozzátette: a társaság egyre inkább az ígéretes kutatás-fejlesztési irányt célozza, míg a korábban jelentős termelés egészen háttérbe szorult.
A féléves jelentés szerint minimális üzemi veszteséggel zárta a beszámolási időszakot a két törzskönyvezett ásványvízkút üzemeltetési és kitermelési jogával rendelkező Olup Aqua Kft., amelynél az idei év első fél évében sem volt érdemi termelés, ám a korábbi időszak veszteségeit sikerült mérsékelni.

Pénzügyi tevékenységet végző leányvállalatuk, az EcoPay eddig nem ért el átütő sikert a vízkvótautalványok kibocsátása terén. Ennek kapcsán Fodor István úgy fogalmazott: mivel az utalványkibocsátás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a menedzsment stratégiai döntést hoz, s ezt a tevékenységet beszünteti. Ugyanakkor továbbra is ragaszkodik a társaság a víztőzsde koncepciójához. És nem tettek le a helyi pénzekhez, például a soproni kékfrankoshoz hasonló, ivóvíz-fedezetű watercoin kibocsátásáról sem, melynek bevezetését az EcoPay készíti elő.

A BÉT standard kategóriáját célzó FuturAqua továbbra is a HYD Pharma-sztorit kínálja a befektetőknek. Ám ez egyelőre csupán ígérvény, bár a félmilliárdos projekt indulásához szükséges összeget, 80 millió forintot a FuturAqua két nagytulajdonosa biztosította, közvetlenül a HYD részére. A további költségek fedezeteként szóba került a tőkeemelés és a részvénykibocsátás lehetősége is. Ám a HYD-projektnek egyelőre még nem volt mérleghatása sem a kiadási, sem a bevételi oldalon.
A társaság a november 8-ra összehívott rendkívüli közgyűlésen fogadhatja el végre a nemzetközi számviteli standardok – IFRS – szerinti konszolidált 2016. éves beszámolóját. Az sem erősítette a bizalmat, hogy a korábban 12,5 százalékos részesedésű KÁRRO Kft. 2,54 százalékra csökkentette a részesedését, ami magyarázattal szolgálhat a kurzus hét eleji megingására. Információink szerint a nagytulajdonosnak egyszerűen „pénzre volt szüksége”.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »