A Kúriához fordul az MSZP

A Kúriához fordul az MSZP

A Kúriához fordul az MSZP a választási bizottság boltzárral kapcsolatos döntése miatt. A földprivatizációról szóló kérdésükhöz pedig március 14-én kezdik meg az aláírások gyűjtését. Az Együtt még nem döntött a szocialisták kezdeményezésének támogatásáról. A Jobbik közben ismét beadta tavalyi kérdését a külföldiek földvásárlási tilalmáról.

Felülvizsgálati kérelmet adott be a Kúriának a Nemzeti Választási Bizottság határozata miatt az MSZP. A szocialisták a vasárnapi boltzárat eltörlő kérdésük elutasítása miatt fordulnak a legfőbb bírói fórumhoz. 

„A Kúriának 3 napja van arra, hogy döntsön. Papírforma szerint tehát vasárnap tudjuk majd, hogy a Kúriának mi a véleménye a választási irodában történt eseményekről, illetve a választási bizottság döntéséről” – mondta Nyakó István egykori szocialista képviselő.

Az MSZP az állami földek eladásával kapcsolatos népszavazási kezdeményezésükhöz a március 14-i miskolci fáklyás tüntetésükön kezdik gyűjteni az aláírásokat. Ezt a referendumot össze akarják kötni a Kész Zoltán független országgyűlési képviselő által az állami cégeknél bevezetendő kétmillió forintos bérplafonról szóló népszavazási kezdeményezéssel.

„Többen jelzik, hogy hát igen, addigra már el lesznek adva a földek, meg hát nem biztos, hogy ennek van már értelme – szeretném jelezni, hogy itt 2 millió hektár állami termőföld van, a 2 millió hektárból eddig 120 ezret tudtak eladni, most próbálnak még 140 ezret, de az első árverések azt mutatják, hogy semmivel nincs nagyobb érdeklődés, mint az első körben, ezért nem lesz visszafordíthatatlan a feladat. És nem bízunk ebben a kormányban, ugyanis most már nekünk az a feladatunk, hogy például az erdőinket megvédjük” – mondta Gőgös Zoltán elnökhelyettes.

A Párbeszéd Magyarországért és az LMP már jelezte a szocialistáknak, hogy segítenek az MSZP-nek az aláírásgyűjtésben. „Új kezdeményezések támogatásáról nem döntöttünk. Hogyha ezek a helyzetek eljönnek, konkrétan elkezdődhet az aláírásgyűjtés, akkor meg fogjuk fontolni. Ilyennek sorolom itt a földügy kérdését, ilyennek sorolom akár a Kész Zoltán-féle népszavazási kezdeményezéseket. Erről az Együtt elnöksége még nem döntött” – jelentette ki Szigetvári Viktor elnöke.

Az Együtt sem marad ki a sorból, ők a kötelező betelepítési kvótáról szóló népszavazás ellen gyűjtenek aláírásokat. „Orbán Viktor nem a kvótáról akar népszavaztatni, hanem Európából, az Európai Unióból akarja kifele vinni Magyarországot. Szerintünk erre neki nincs felhatalmazása. Mi a népszavazást, ha kiírják, törvényellenesnek tartjuk, bojkottálni fogjuk” – így Szigetvári Viktor.

A Jobbik ismét beadja korábbi népszavazási kezdeményezését a külföldiek földvásárlásának tilalmáról. „Míg ellenünk úgy érvelt a választási bizottság, hogy az európai uniós jog az nemzetközi jog, ilyen formában nem lehet rá népszavazást kiírni, addig a kormány javaslatára éppen úgy érvelt, hogy nem számít nemzetközi jognak, és minden további nélkül mehet. Természetesen a Jobbik örül annak, ha a kvótás kérdésben is népszavazás kiírásra kerül, hiszen mi is amellett vagyunk érdekeltek, hogy a magyar emberek feje fölött senkit ne telepíthessenek Magyarországra, ezért támogatjuk is ezt a javaslatot, de elvárjuk, hogy ugyanezen logika mentén a magyar földet is meg tudjuk védeni” – fogalmazott Magyar Zoltán országgyűlési képviselő.

A Jobbik támogatja az MSZP földprivatizációról szóló kezdeményezését, de a párt képviselője szerint mire kiírják a népszavazást, addigra eladják az összes állami földet, a referendumnak pedig nem lehet visszamenőleges hatálya.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »