A Kúria szerint is jogsértő volt a fideszes Simonka óvodai kampányolása

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteken egyhangú döntéssel megállapította: jogsértő volt, hogy Simonka György fideszes képviselőjelölt Facebook-címével ellátott pólót küldött Békés megyei óvodásoknak.

Simonka György ezután a Kúriához fordult, kérve az NVB határozatának megváltoztatását, mert álláspontja szerint cselekménye a választási kampányra vonatkozó tételes jogszabályi rendelkezéseket nem sértette meg, a pólók gyerekeknek ajándékozása nem alkalmas a választói akarat befolyásolására, így nem tekinthető kampányeszköznek.

A Kúria viszont szerdán helybenhagyta az NVB határozatát, mondván, nem vitatható, hogy a jelölt már több éve minden esztendőben az adventi időszakban rajzpályázatot hirdetett és bonyolított, de a vizsgált cselekmény értékelésekor nem lehetett figyelmen kívül hagyni az eredményhirdetés időpontját, azt, hogy arra a kampányidőszakban került sor.

Ilyen helyzetben a kérelmező Facebook-oldalát hirdető és azt "lájkoló" pólók szétosztása már más megítélés alá esik – állapította meg a bíróság.

Mint írták, a pólók felirata egyértelmű üzenetet hordozott, a jelölt hirdetését jelentette, és a pólón megjelenő Facebook-profillal való kapcsolódása által a kérelmező politikai tevékenységére történő figyelemfelhívást tartalmazza. Ez pedig a Kúria megítélése szerint is kampánytevékenység és a pólók kampányeszköznek minősültek. A bíróság végzése ellen további jogorvoslatnak nincs helye.

(MTI)

Korábban írtuk: A legújabb Fidesz-lelemény: román óvodásokkal és iskolásokkal reklámoztatják Simonka Fb-oldalát


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »