A kurdok lakta országrészbe látogatott Davutoglu

A főként kurdok lakta délkelet-törökországi Diyarbakir tartomány Sur körzetébe látogatott pénteken Ahmet Davutoglu török miniszterelnök. A kormányfő szigorú biztonsági óvintézkedések mellett azért utazott a hónapok óta konfliktus sújtotta városrészbe, hogy tájékozódjon a helyreállítási lehetőségekről.

A miniszterelnök érkezése előtti napon, csütörtökön, gépkocsiba rejtett pokolgép robbant Diyarbakir külvárosában egy rendőröket szállító kisbusz mellett, 7 rendőr meghalt, további 27 személy megsebesült, köztük 14 civil. Az út szélén álló autóba rejtett bombát távirányítóval akkor hozták működésbe, amikor a készenléti rendőrség páncélozott járműve elhaladt mellette.

Davutoglu beszédében reagált az incidensre: szerinte az elkövetők azt gondolták, hogy megfélemlítik és eláll attól, hogy ide jöjjön. Mint fogalmazott: “nem félünk, kurd testvéreimmel együtt a tűz helyére rózsákat ültetünk, Diyarbakir újból biztonságos és békés város lesz.” – A terrorizmussal vívott küzdelmet azonban határozottan folytatjuk – hangoztatta.

A támadásért pénteken a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) katonai szárnya, a Népvédelmi Erők (HPG) vállalta a felelősséget.    A merénylettel kapcsolatban eddig 9 személyt vettek őrizetbe.

Délkelet-Törökország több településén – így Diyarbakir történelmi Sur városrészében is – hónapok óta kijárási tilalom van érvényben, hogy a török biztonsági erők az állampolgárok védelme és a közrend helyreállítása érdekében felszámolják a PKK barikádjait és lövészárkait.

Törökország délkeleti részében két és fél évi fegyverszünet után 2015 júliusában újultak ki a harcok a kurd milíciák és a biztonsági erők között. A török haderő december óta átfogó katonai akciót hajt végre a kurd felkelők ellen. Az összecsapások során július óta a biztonsági erők több mint 350 tagja vesztette életét és a PKK mintegy 5400 lázadóját “tették ártalmatlanná”.

A kurd autonómiáért 1984 óta fegyveres küzdelmet folytató PKK-t Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek tekinti. A konfliktusban már mintegy 40 ezren vesztették életüket.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »