A kundalini titkai: A tudati ébredés és a kozmikus kapcsolat hídja

A kundalini titkai: A tudati ébredés és a kozmikus kapcsolat hídja

A kundalini az ősi indiai tanokban a mindenkiben lakozó komikus erő (sakti). Ez egy olyan elsődleges erő, amely annyiban létfontosságú, amennyiben meghatározza az emberi energiarendszer az élettani működésünket. A kundalini mégsem a biológiai létezésünk alapja, sokkal inkább a szellemi ébredésünk egyik jele és következménye, mivel azoknak a tudati fokozatoknak a magasabb szintű realitásával mutat párhuzamot, melyek a megvilágosodás felé terelik az embert. Ismerkedjünk meg ennek a vallásfilozófiai fogalomnak a titkaival.

 

A kundalini szó egy, a gerinc tövénél eredő energiát takar. A szót a szanszkrit nyelven tekercset vagy spirált jelentő szóra vezetik vissza, de magában foglalja az állandóságot is, vagyis a fejlődés kiinduló és végpontját egyaránt. Voltaképpen ennek az összekötése volna a végcél, amire azt mondhatjuk, hogy az ember eléri a belőle kihozható maximumot, minekután felébred, isteni tudatúvá válik. Ily módon egy kozmikus kapcsolatra tehet szert az ember, amelyben a híd egyik végpontja az emberi elme, a másik az isteni Énje.

Ez az a fogalomkör, amit az európai vallások egy része minden bizonnyal nem fogad el alapállását tekintve, mivel saját terminológiájával próbálja értelmezni azt. Pláne így áll a helyzet, ha megtudjuk, hogy az ősi vallásokban a kundalini a kígyóenergia.

 

Még izgalmasabb kérdés, hogy minden emberben jelen van a kundalini energia, tehát nem csak azokban, akik hisznek a létezésében. Ez az energiafajta egy, a gerinc vonalát követő energiavezetékben (Sushumna) képes felfelé kúszni, illetve visszaereszkedni.

 

A tantrikus hagyományok szerint hét energiaközpontunk, csakránk van, amelyek állapotai, minőségei tükrözik a teremtés fokozatait. Azok az emberek, akik nem járnak spirituális utat, lényegében nem hozzák ki magukból a maximumot, mert ők csupán alacsonyabb teremtési folyamatokra használják az energiájukat és az energiaközpontjaikat. Ők elsősorban vagy kizárólagosan az egzisztenciájuk megteremtésére, evésre, ivásra, szexre, fizikai vágyaik kielégítésére, mai értelemben vett tudományos ismeretek begyűjtésére és saját személyiségük korlátainak fenntartására használják a számukra rendelkezésre álló energiákat.

 

Ha valaki tudatosan – például jóga vagy a napvallás gyakorlása révén –, avagy öntudatlanul – ösztöneire és intuícióira hallgatva – olyan megvalósítási utat jár, amely összhangban van leszületésének céljával, akkor a különféle csakrák lelki és szellemi minőségei egyre inkább aktivizálódni fognak benne. Ez hosszú évek alatt és valódi belső fejlődés révén alakul így, máskülönben a folyamat leáll vagy megreked. Sokan eljutnak egy szintig, majd visszaesnek, amikor letérnek életfeladataik nemes ösvényéről! Olyankor a kundalini is visszahúzódik.

 

Jó esetben a kundalini néhány évtized alatt tartósan feljebb és feljebb kúszik az energiacsatornájában, mígnem eléri a korona csakrát, amely a legmélyebb tudati átalakulással jár az ember életében. De már jóval ezelőtt, a felemelkedés főbb állomásait elérve, kisebb-nagyobb belső transzformációkon esik át az ember.

 

 

Véleményem szerint nem érdemes kifejezetten erőltetve a kundalini tudatos felemelésére törekedni, sokkal üdvösebb, ha az ember betartja azokat az univerzális elveket, amelyek rá vonatkoznak és harmóniát szülnek benne. Akkor a folyamat a lehető legrövidebb idő alatt spontán és természetes úton bekövetkezik.

 

Aki be kíván lépni a saját mikrokozmoszába, amely a világegyetem kicsinyített rendje az emberben, annak nem mást kell tenni, mint helyreállítani, fenntartani és eggyé válni az isteni Renddel, a mindent átható Renddel. Ez a gondolat a kulcsa a kundalini felélesztésének, amit mind az indiai iratokban, mind az egyiptomi hagyományokban megtalálhatunk.

 

Való igaz ugyanakkor, hogy a kundalini felébredése a meditációs elmélyülés és az önfejlesztés segítségével realizálódik. Ennek oka, hogy az ember ösztöneire hallgatva befelé fordul és elcsendesedik, mivel igénye alakul ki arra, hogy tudatának mélyebb szintjeivel foglalkozzon és hogy felvegye a kapcsolatot a valódi Énjével. Nota bene: nem parancsszóra, hanem belső indíttatásra cselekszik az ember!

Hírdetés

 

A kundalini megértésekor abból indulunk ki, hogy az isteni erő megtalálható az atomoktól kezdve az emberi lelken át a spirálgalaxisokban mindenhol. Ha az ember megismerővé és megtapasztalóvá kíván válni, akkor belső korlátait kell átlépnie. E korlátok vagy határok elválasztják az élet finomabb szintjeitől. A spirituális tanítások lényegében ezt fogalmazzák meg.

Ha valaki jól halad ezen az úton, akkor egyre nagyobb boldogság, nyugalom, béke, elégedettség költözik az életébe, továbbá transzcendentális élményekben is részesül. Amikor valaki vallási miszticizmusról olvas, jusson eszébe, hogy egy szent vagy guru éppen azért élt át bizonyos extatikus állapotokat, elragadtatást vagy révülést, mert a benne található kundalini fény egy magasabb tudatállapotba emelte. Ez a felemelkedés kézzel fogható és az egyén számára életre szóló élményét jelent. Van, aki energiákat lát magában, van, aki maga körül tapasztalja a fényt. Ahány ember, annyiféle spirituális csoda születhet.

 

A kundalini energia nem feltétlenül egy élet alatt kúszik fel a korona csakráig. A reinkarnáció folyamatában ezt a tudatosságot vihetjük tovább a következő életünkbe is. Ez a fejlődés addig tart emberi testben, amíg a teljes szabadság állapotát el nem éri az ember, amire mondhatjuk, hogy megvilágosodik vagy eggyé válik Istennel. Ez rengeteg belső küszöb átlépésével és olykor kisebb, olykor nagyobb belső áttöréssel, valóságos tudati forradalommal jár együtt, de ez egy csodálatos út.

 

Annyi megjegyzés még ide kívánkozik, hogy a kundalini felébresztéséhez bárki hozzákezdhet, de egy avatott mester segítségére előbb-utóbb szüksége lehet. Nagyon sokszor a tanítvány végzetes hibákat is elkövethet, melyeket itt nem fejtenék ki. Ezért egy szint után nem nélkülözhető egy olyan mester, akihez tanácsért tud fordulni a tanítvány, illetve aki segítségére van, ha valami nem a vártnak megfelelően történik.

 

Ha jól fejlődik valaki spirituális értelemben, az előbb-utóbb meg fog látszani az életében: a tudatosság beköltözik a fizikai, az érzelmi, a gondolati és az azokon túli, spirituális folyamataiba és a helyes irányba tereli őt. Tegyük hozzá, mi minden tőlünk telhetőt megtehetünk saját kundalinink felélesztéséért és felemeléséért, azért a lehetőségeinket az egyéni karmánk és egónk függvényében tudjuk kiterjeszteni. Ebből adódik, hogy van, akinek hosszabb, van, akinek rövidebb ez az út.

 

Aki behatóbban érdekel a spirituális önfejlesztés, az érdeklődhet programjainkról a [email protected] címen.

 

Írta és szerkesztette: Száraz György

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

A könyvet az alábbi linken rendelheted meg: 

https://napvallas.hu/szaraz-gyorgy-uj-konyve-kivalasztottak-titkos-tudasa/

 

Részt vehetsz programjainkon:

 

Istentiszteletek http://napvallas.hu/programok/tudj-meg-tobbet-az-istentiszteletekrol-es-ami-mogottuk-van/Aurafejlesztő és Meditációs Klubok http://napvallas.hu/programok/aurafejlesztoi/Főnix-programok http://napvallas.hu/programok/fonix-pHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/fonix-program/”rogram/Egómentesítő kurzusok http://napvallas.hu/programok/egomentesito-kurzus/Karma Oldó Napok http://napvallas.hu/programokHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/karma-oldo-nap/”/karma-oldo-nap/Szer-napok (szent ünnepnapjainkon) https://www.facebook.com/napvallas/?fref=tsÉbresztő Táborok https://napvallas.hu/programok/holisztikus-tabor/Bel- és külföldi zarándoklatok https://www.facebook.com/napvallas/?fref=tsÍzisz Napjai https://napvallas.hu/programok/izisz-napjai/

 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot!

The post A kundalini titkai: A tudati ébredés és a kozmikus kapcsolat hídja appeared first on Boldognapot.hu.


Forrás:boldognapot.hu
Tovább a cikkre »