A kulturális törvényjavaslat ellen tüntettek az "antirasszisták" Budapesten

A kormány Országgyűlés előtt lévő kulturális törvényjavaslata ellen tüntettek hétfőn Budapesten. A Katona József Színház által szervezett megmozduláson a résztvevők teljesen megtöltötték a Madách teret, a tömeg miatt korlátozni kellett a Károly körút forgalmát is.

A demonstráción Karácsony Gergely főpolgármester hangsúlyozta: a színpad, ahogy a kultúra is, nem a politikusoké, hanem a művészeké és a közönségé.

„Amikor a színházak szabadságát védjük, akkor a város szabadságát védjük. Ez a mi jogos önvédelmünk” – fogalmazott a politikus, aki szerint hiába szavazza meg a javaslatot a parlament, az nem törvény lesz, hanem diktátum.

Karácsony Gergely szerint a törvényjavaslat egy kísérlet megbosszulni azt, hogy a kormánypártok elvesztették Budapestet.

„A főváros meg fogja védeni a színházait, művészeit és a szabadságát” – emelte ki a főpolgármester.

Hírdetés

A tüntetésen Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója (Ormos Máriához hasonlóan antirasszista díjas) hangsúlyozta: a törvényjavaslat ellen minden tiszta lelkiismerettel rendelkező magyar embernek fel kell lépnie.

„A színház alapvetően kritikus és ellenzéki, mert ha nem, akkor unalmas és hazug” – emelte ki Pintér Béla, a Pintér Béla és Társulata alapítója, aki beszédében a kormánypártokat szólította meg.

A tüntetésen felszólalt Mácsai Pál, az Örkény Színház igazgatója; Fullajtár Andrea, a Katona József Színház színésze; Barda Beáta, a Trafó Kortárs Művészetek Háza ügyvezetője, valamint Farkas Franciska színésznő is.

„Az új kulturális törvénytervezet ellen a Független Előadó-Művészeti Szövetség online petíciót indított el, amit már 50 ezren írtak alá” – mondta el a demonstráción Boross Martin színházi rendező. A demonstráción felolvasták a több mint száz, 30 évnél fiatalabb színművész által aláírt nyílt levelet is, amely többek között érdemi szakmai egyeztetést követelt bármilyen színházat érintő törvénymódosítás előtt.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »