A kultúra képviselői nyílt levélben fordultak a kormányfőhöz

A kultúra képviselői nyílt levélben fordultak a kormányfőhöz

A kultúra képviselői a járványügyi intézkedések átértékelését kérik, s ennek érdekében nyílt levélben fordultak a kormányhoz és Eduard Heger kormányfőhöz, öt követelményt fogalmazva meg a kulturális tevékenység járvány idején történő működésére vonatkozóan.

A kulturális élet képviselői kérik, hogy mielőbb személyesen találkozhassanak Eduard Heger kormányfővel, valamint Natália Milanová kulturális és Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszterrel.

„Január 7-én mi is, ahogy a kultúra minden képviselője kellemetlen meglepetésként vettük tudomásul, hogy ismét a kultúra képviselői nélkül döntött a kormány a kultúra úgymond megnyitásáról olyan feltételek mellett, melyek számunkra elfogadhatatlanok és amelyeket egész közösségünk kigúnyolásának tartunk“ – írták levelükben.

Hírdetés

A kultúra és a kreatív ipar szlovákiai képviselői és a Nyissuk meg a kultúrát! kezdeményezés képviselői kérik továbbá, hogy január 31-ig dolgozzanak ki és hozzanak nyilvánosságra konkrét lépéseket a kulturális intézmények, a művészek, a kultúra területén dolgozók tevékenysége és a kulturális rendezvények megújítására, felélesztésére.

Mindezek mellett kérik a kulturális élet képviselőivel együttműködve a „kulturális szemafor” átdolgozását, mivel az szerintük aktualitását vesztette és túlzottan korlátozza tevékenységüket. Ennek február elsején kellene életbe lépnie. Nyílt levelükben indítványozzák, hogy

„Meggyőződésünk, hogy a teszteltek részvételének lehetetlenné tétele, akik pedig járványügyi szempontból a legveszélytelenebbek, nemcsak megkülönböztető és helytelen, hanem olyan eljárás, mely megosztja, frusztrálja társadalmunkat“ – tették hozzá.

(NZS/Felvidék.ma/Webnoviny)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »