A külképviseleteken is rengeteg volt az érvénytelen szavazat

Befejezte a népszavazáson leadott külképviseleti szavazatok számlálását a Nemzeti Választási Iroda (NVI) csütörtök délután.

Külképviseleteken azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok szavazhattak, akik a népszavazás napján külföldön tartózkodtak.

A külképviseleti névjegyzékbe 11 231-en kérték felvételüket, a 105 külképviseleten 9360-an jelentek meg szavazni. Az urnákat a szavazás végén lezárták és Magyarországra szállították, az NVI csütörtök reggel kezdte meg az urnák bontását, és délutánra megszámlálták a 108 urnában lévő szavazatokat.

Nyertek a nemek, de nagyot haraptak az érvénytelenek

A külképviseleti voksolás eredményéről a Valasztas.hu oldalon közzétett előzetes tájékoztató adatok szerint az urnákban 9207 szavazólapot találtak, vagyis 153 szavazólap „hiányzott”. A leadott szavazólapok közül 1223 volt érvénytelen (13,28 százalék) és 7984 volt érvényes (86,72 százalék). Az érvényes szavazólapok közül 239 „igen” szavazat volt (2,99 százalék) és 7745 „nem” szavazat (97,01 százalék).

BorulásIrgalmatlanul magas volt az érvénytelen voksok száma a kvótanépszavazáson, a Nemzeti Választási Bizottság vasárnap este 21.10-kor közölt adatai szerint 218 142. Ami viszont ennél is meghökkentőbb: volt ennél magasabb érvénytelenvoks-szám a népszavazások 1989 óta íródó történetében – olvassa el az mno.hu cikkét!

A külképviseletekről (amelyek együtt jogilag egyetlen szavazókört alkotnak) beérkező szavazatokat kézzel is megszámlálták az NVI munkatársai, az eredményről a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) állítja ki a jegyzőkönyvet. Az NVB állapítja meg a levélszavazás eredményét is, majd a jogorvoslati határidők letelte után az országos népszavazás végeredményét.

A kormány által kezdeményezett vasárnapi népszavazás kérdése úgy szólt: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

Indulnak 2018-ban

Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke a Népszabadságnak adott korábbi interjújában megígérte, indulnak a következő választásokon. Ugyanis, mint mondta, az MKKP már nem viccpárt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »