A külhoni voksolás jobbítása érdekében házközi bizottság létrehozásának javasolják

A két házbizottság kedden jóváhagyta, hogy a parlament együttes plénuma elé terjessze a javaslatot egy házközi bizottság létrehozásáról, amely sürgősségi jelleggel megvitatná a választási törvényt módosító jogszabálytervezeteket a külhoni szavazás jobbítása érdekében.

“Az EP-választások alkalmával a külhoni szavazókörzetekben tapasztalt működésbeli rendellenességek nyomán, amelyek 2014-től kezdődően folyamatosan ismétlődnek, javasolom, hogy hozzunk létre egy házközi bizottságot, amely elemezné a helyzetet és konkrét módosító javaslatokat tenne a külföldön zajló szavazás megszervezését és menetét leszögező törvény módosítására. A problémát sürgősen meg kell oldani, hiszen 2020 végéig legalább három választásunk lesz” – áll a Călin Popescu-Tăriceanu szenátuselnök által a két ház együttes házbizottságának benyújtott kérésében.

Tăriceanu szerint a parlamentnek “rugalmas, hatékony, bürokratikus elemektől mentes megoldást kell találnia, hogy megkönnyítse a külföldön élő román állampolgárok szavazását”.

Hírdetés

“Megegyeztünk, hogy az ülésszak végéig a bizottságnak elő kell állnia egy javaslattal, amit a parlament elé terjesztünk” – szögezte le még Tăriceanu.

Alina Gorghiu, a szenátus liberális alelnöke szerint a parlament plénuma első együttes ülésén jóvá fogja hagyni a bizottság létrehozását.

“Egyetértettünk a bizottság létrehozásával, de azzal a feltétellel, hogy előbb a már benyújtott módosító javaslatokat vitatják meg. Az ellenzék már öt-hat, a levélben elküldhető voksra, az elektronikus szavazásra vonatkozó javaslatot nyújtott be az alsóházba. (…) Legkésőbb szeptember elsején meg kell jelennie a törvénymódosításnak a Hivatalos Közlönyben” – fejtette ki Gorghiu a két házbizottság együttes ülése után. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »