A Kulcsár-ügy baloldalhoz köthető vádlottjával együtt nyert tendert Mészáros

A Kulcsár-ügy baloldalhoz köthető vádlottjával együtt nyert tendert Mészáros

Gyöngyös szennyvízcsatorna-hálózatának fejlesztési és a szennyvíztisztító telep korszerűsítési feladatainak kivitelezésére nyert el egy 2,3 milliárdos közbeszerzést az M-E 2020 Konzorcium. Olyan versenytársakat előztek meg, mint a Penta Általános Építőipari Kft., a Hódmezővásárhelyi Útépítő Kft. vagy éppen a Swietelsky. A kiírás szerint a két konzorciumi tagnak ezért a potom összegért 7962 méter gravitációs gerincvezetéket, 336 méter nyomóvezetéket, 3 db közterületi átemelőt és 385 darab házi bekötést kell kiépítenie.

Az M-E 2020 Konzorcium egyik tagja – nem meglepő módon – a Mészáros és Mészáros Kft., mely az ország (a Forbes listája szerint) 105 milliárd forintos vagyonával nyolcadik leggazdagabbnak tartott emberének, a felcsúti gázszerelő-polgármesternek, Mészáros Lőrincnek a cége.

Lőrinc és az offshore-ozó szoci

És hogy kivel is állt össze az Orbán Viktor strómanjaként emlegetett milliárdos? A konzorcium másik tagja a Dunai György érdekeltségébe tartozó EuroAszfalt Kft. Dunairól nem lehet azt mondani, hogy egy lapon se lehetne említeni Mészárossal. És ezt értse szó szerint a kedves Olvasó! Dunai György neve ugyanis pont ugyanazon az oldalon szerepel a Forbes magazin leggazdagabb magyarokat bemutató, friss listáján, mint Mészárosé. Dunai, aki a milliárdosok listájának harmincadik helyét foglalja el „szerény” 30 milliárd forintra becsült vagyonával, a Kulcsár Attila-féle brókerbotrányban is felbukkant: a VIP-listás ügyfél sikkasztás vádjával állt bíróság előtt.

Egy másik pénzügyi bűncselekmény ügyében ugyancsak vádlottként szerepel Mészáros üzlettársa. 2014-ben a Magyar Nemzet írta meg, hogy a Fővárosi Főügyészség vádat emelt a felszámolás alatt álló Betonút Zrt. vezérigazgatója, illetve helyettese ellen. A helyettes Garamszegi Gábor volt MSZP-s politikus, előbbi pedig a most Mészárossal közösen közbeszerzést nyerő Dunai György.

A vád: pénzmosás és különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette. 2001-ben Dunai és Garamszegi – vagyonkezelői kötelezettségüket megszegve – egy építőipari cég részvényeiért csaknem másfél milliárd forinttal többet fizettek, ennyivel károsították meg a Betonút Rt.-t Az ügyészség szerint a Betonút viszont 2002-ben két részletben színlelt vagyonkezelési szerződés részeként adott át 1,8 milliárd forintot a brókerügyben felbukkant Britton Llc. nevű offshore cégnek. E pénz zöme később Dunai és Garamszegi svájci számláján landolt.

Arról, hogy a Fidesz hogyan segíti anyagiakkal az alig-alig létező baloldalt, korábban itt írtunk:


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »