A Kukkonia csak hangulatában köthető a “magyarosch” jelleghez

VILÁGI OSZI IS TUDJA, hogy a magyar nyelvű felirat nem segíti elő, sőt, inkább hátráltatja egy kereskedelmi termék piaci érvényesülését, ezért az általa pénzelt délszlovákiai projekt (Kukkonia) csak hangulatában köthető a “magyarosch” jelleghez, nyelvében már nem.

 

forrás: facebook.com/fontos vagy mozgalom

 

A magyar nyelv Szlovákiában nem a siker szinomimája, inkább a lecsúszottság, az elszegényedés, alacsony iskolázottság és paraszti jelleg megtestesítője. Ezért aki pénzt fektet be egy csallóközi termékskálába (a régiót népszerűsítendő), az inkább a készítmény házias minőségére (azt még a legelvakultabb szlotajanik is elismerik, hogy a maďarek istenien főznek) fekteti a hansúlyt, de közben tapintatosan kerüli a terméket és minőségét szavatoló őslakosok nyelvének megjelenítését, nehogy odavesszen a befektetés.

 

A magyar nyelv nem elegáns. Nem progresszív. Nem az emelkedettség, tisztaság jelképe. Zavaró. Megtűrik, amíg otthon, a négy fal között műveli az, akit ezzel vert a sors, de hát azért egy felvilágosult ember ne hadováljon már így, szégyen, hát hol élünk, ojrópa, huszonegyedik század, meghaladtuk már ezt kérem.

 

(…)

 

A kétnyelvűség tehát nem gazdasági tényező, a felvidéki magyar egyébként sem bojkottál el semmit, ami a kultúröröksége ellen van (hát örülünk, hogy élünk kérem, kenyér ára ugye), ezért teljesen természetes, hogy úgy népszerűsítjük szülőföldünk, tehetségünk, tudásunk gyümölcseit, hogy az azért a szlovákságnak ne legyen zavaró.

 

(…)

 

Facebook.com – Fontos Vagy Mozgalom 


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »