A Krokodil új, szabad választásokat ígért

A Krokodil új, szabad választásokat ígért

A zimbabwei elnök, Emmerson Mnangagwa ígéretet tett a davosi Világgazdasági Fórumon, hogy legkésőbb júliusig szabad és tisztességes választásokat tartanak az afrikai országban. Mnangagwa, aki tavaly novemberben került hatalomra, elmondta azt is, hogy egy esetleges ellenzéki győzelem esetén is tiszteletben fogja tartani a voksolás eredményét.

Hírdetés

Elemzők szerint a választás lesz Mnangagwa legitimitásának első próbája, azt követően, hogy tavaly katonai puccs döntötte meg az országot 37 évig vezető Robert Mugabe hatalmát. Egyben pedig a zimbabwei választási rendszer is megmérettetik, amelyet többször is bíráltak már amiatt, hogy elcsalják vele a szavazásokat. A 75 éves, dörzsöltsége miatt Krokodil ragadványnéven emlegetett Mnangagwa a Világgazdasági Fórumon kijelentette: országa nyitott az üzleti élet képviselői előtt.

Az elődje, Mugabe alatt a kegyuralmi rendszer részeként működő zimbabwei kormányzati kiadások az egekbe szöktek. A büdzsé több mint 90 százaléka a köztisztviselők fizetésére ment el, így a gazdaság növekedéséhez szükséges beruházásokra már jóformán nem maradtak források. A dél-afrikai ország gazdasága összeomlott, különösen a fehér farmerek földjeinek kaotikus, gyakran erőszakcselekményekkel is járó kisajátításait követően. Az infrastruktúra befektetések híján csak amortizálódott, a zimbabwei dollár teljesen elértéktelenedett. A Krokodil ezzel összefüggésben bejelentette: üdvözölné a fehér farmerek visszatérését. „Nem akarunk rasszista gondolkodást, ez a múlt filozófiája” – szögezte le.

A zimbabwei elnök szót ejtett arról is, hogy Mugabe alatt szolgált korábbi néhány kabinet minisztert korrupcióval vádoltak meg, s a korábbi államfő sem élvez mentességet az igazságszolgáltatás alól. Mint mondta, senki sem kapott immunitást a katonai puccsot követően, ugyanakkor hozzátette:  Mugabe nagyvonalú nyugellátást kapott járandóságokkal és az állam által fizetett első osztályú utazási lehetőségekkel. Mnangagwa megfogadta: mindent megtesznek azért, hogy a volt elnök és családja békében és háborítatlanul éljen. 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »