A Krím annektálásának csendes elfogadásától tart Steinmeier

A német külügyminiszter óva intett a jogilag Ukrajnához tartozó Krím félsziget orosz annektálásának „csendes” elfogadásától, a nemzetközi jog megsértését szerinte nem szabad figyelmen kívül hagyni. Frank-Walter Steinmeier erről az Európa Tanács parlamenti közgyűlésén beszélt csütörtökön Strasbourg-ban.

„Véleményem szerint ez azt is jelenti, hogy nem fogadjuk el ebben a házban Oroszország képviselőiként azokat, akiket a jogsértő módon bekebelezett Krím területéről választottak be az orosz törvényhozás alsóházába – mondta a német diplomácia vezetője. – Ezt világossá kell tenni.”

Az ukrán válság rendezéséről szólva Steinmeier kijelentette, „rendkívül lassan haladnak előre, milliméterről milliméterre, […] de nagyon keményen dolgoznak a tűzszünet stabilizálásán”. Mint mondta, nincs ok elégedettségre vagy optimizmusra, de jelenleg nem lát semmilyen más alternatívát.

Felszólalásában a külügyminiszter ismételten a minszki megállapodások végrehajtására szólította fel a feleket, és hangsúlyozta, az Európa Tanácsnak a mostaninál fontosabb szerep juthat a jövőben a Kelet és Nyugat közötti párbeszéd előmozdításában, minthogy a felek között jelentősen megromlott a viszony az utóbbi időben.

Kérdésre válaszolva Steinmeier emellett leszögezte: Németország „határozott” választ adna, ha támadás érné valamelyik NATO-tagállamot.

Oroszország nem vesz részt az ET parlamenti közgyűlésének idei téli ülésszakán sem, miután a testület tavaly januárban az ukrán válsággal összefüggésben úgy döntött, hogy elfogadja ugyan az orosz delegáció tagjainak a megbízólevelét, az orosz képviselők nem szavazhatnak, és nem kaphatnak vezető funkciót a közgyűlés testületeiben, nem lehetnek tagjai kiküldött delegációknak, és nem lehetnek a tanács választási megfigyelői sem.

A Nyugat azzal vádolja Moszkvát, hogy a Krím félszigetet a nemzetközi jog megsértésével csatolta el Ukrajnától, illetve hogy Oroszország szeparatista erőket támogat Kelet-Ukrajnában.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »