A Kreml nagykövetet akar Kijevben

A Kreml ragaszkodik hozzá, hogy Oroszországot nagyköveti rangú diplomata képviselje Kijevben és nem kíván alternatív személyt javasolni a jelenlegi misszióvezető-jelölt helyett – jelentette ki csütörtökön Moszkvában Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

Vlagyimir Putyin elnök július végén nyilvános indoklás nélkül váltotta le Oroszország kijevi nagykövetét, Mihail Zurabovot, aki 2009-ben,  vagyis már jóval a Krím orosz elcsatolása és a kelet-ukrajnai konfliktus kirobbanása előtt került a diplomáciai képviselet élére. Az RBK gazdasági lap úgy értesült, hogy a diplomata maga kérte felmentését.  

Helyére nem hivatalos források szerint az orosz kormány Mihail Babicsot jelölte, aki pályafutása során számos pozíciót töltött be, volt légideszantos, csecsen kormányfő, gazdasági vezető, szövetségi képviselő és elnöki biztos. Ukrajna moszkvai képviseletét 2014 óta nagykövet helyett ideiglenes képviselő irányítja.     

Olena Zerkal ukrán külügyminiszter-helyettes szerdán jelentette ki Kijevben, hogy az új orosz nagykövet személyéről folytatott egyeztetés “lekerült a napirendről”. Zerkal nem indokolta meg, hogy Kijev számára miért elfogadhatatlan Babics személye, arra viszont rámutatott, hogy az előző orosz nagykövet “minimális” szerepet játszott a két ország közötti “normális” kapcsolato

Rovatok: KülföldTelepülés: OroszországCímkék: Dmitrij Peszkov, Oroszország, Kreml, nagykövet, Ukrajna, ukrajnai hírek, ukrán-orosz viszony, külföld, diplomáciaForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »